• Sofia Dahlqvist utbildade sig till medicinsk sekreterare och fick omställningsstudiestöd i 44 veckor. Resten av utbildningen betalade hon själv.

Arbetsmarknad

Från truckförare till medicinsk sekreterare – Sofia fick halva utbildningen gratis

19 september 2024

Ryggsmärtan satte punkt för Sofia Dahlqvists jobb på tvålfabriken. Tack vare omställningsstudiestödet blev klivet till att bli medicinsk sekreterare inte så dyrt.

Smärtan stack som knivar i ryggen när Sofia Dahlqvist vaknade vissa dagar.

I 22 år var hon anställd på tvål- och schampofabriken Orkla Care i Falun. Det började som en praktik efter gymnasiet och efter tre dagar erbjöds hon fast anställning.

Det var ett klassiskt lagerjobb. Sofia Dahlqvist packade order, körde truck och plockade ner pall.

– Dunkarna med såpa som jag brukade lyfta till trucken var tyngst, de vägde över 17 kilo. Jag hade ont i ryggen nästan hela tiden.

Rädd att bli sjukpensionär

När hon övergick till att köra så kallad höglagertruck började även nacken smärta.

– Jag tänkte: ”Det går inte fem år till – fortsätter jag blir jag sjukpensionär”. Det ville jag definitivt inte bli.

När det dessutom var så kallade omstruktureringar på gång på jobbet, kände Sofia Dahlqvist att det var dags att ta sig därifrån.

Men vad skulle hon arbeta med i stället? Hon hade aldrig tidigare varit intresserad av att studera vidare. Till slut föll valet ändå på att läsa till medicinsk sekreterare på yrkeshögskolan.

→ Coachens tips: 6 steg mot ny karriär

Alt-textSofia Dahlqvist trivs med nya jobbet som medicinsk sekreterare på infektionskliniken i Falun.

Stor chans att få jobb

Avgörande för Sofia Dahlqvists beslut var att utbildningen till medicinsk sekreterare var relativt kort och fanns i Falun där hon bor.

– Att det var stor chans att få jobb var viktigt – jag ville ju inte läsa två år och riskera att gå tillbaka till mitt gamla jobb, säger hon.

Sagt och gjort, Sofia Dahlqvist sökte tjänstledigt. Till en början var hon nervös: Pluggade man på samma sätt nu som på slutet 90-talet när hon senast satt i skolbänken?

– Men det gick bra, det var kul att använda huvudet och vara kreativ. Och det kändes mindre pressande att utbildningen var på yrkeshögskolan och inte på universitetet.

Fick omställningsstöd

När studierna började i augusti 2022 sökte hon vanligt studiestöd från CSN, Centrala studiemedelsnämnden. Men så fick hon höra talas om att det nyligen hade lanserats ett så kallat omställningsstudiestöd, som riktar sig till den som redan har ett jobb och vill byta karriär.

– Jag tänkte att jag uppfyllde alla kriterier och utbildningen var till ett bristyrke. Så jag kände ”herregud, jag måste söka det”.

→ Guide: Kolla om du har rätt till omställningsstudiestödet

Efter flera månaders väntan fick hon äntligen grönt ljus från CSN.

– Jag fick nästan hälften av min utbildning betald. Omställningsstudiestödet är ju världens grej!, säger Sofia Dahlqvist.

Stark drivkraft

Ibland har det varit det kämpigt att plugga.

– Min drivkraft när det har var jobbigt med studierna har varit denna tanke: ”Jag ska inte tillbaka till lagret. Skärpning – nu sätter du dig och pluggar medicinska termer!”

– Det hade kunnat bli kattskit av det. Men jag gick ut med jättefina betyg.

Lättnadskänslan var stor när hon för allra sista gången åkte till fabriken.

– Jag mötte mina gamla kolleger i skiftbytet och de frågade: ”Vad gör du här?” Det var så skönt att kunna säga: ”Jag ska säga upp mig!”. Många har jobbat jättelänge – kanske är det bra att visa att det faktiskt går att göra något annat och säga upp sig.

5 juni i år började Sofia Dahlqvist sin första dag som färdigutbildad medicinsk sekreterare på infektionskliniken på Falu lasarett.

– Jag har hamnat på ett jättebra arbetsställe. Känslan inför en måndag är lättare, även om jag förstås saknar mina gamla arbetskompisar.

Gått ner i lön

Det finns en stor nackdel med karriärbytet – Sofia Dahlqvist tjänar mindre som medicinsk sekreterare än som lagerarbetare.

→ Snittlöner för medicinska sekreterare och 43 andra yrken

– Men det får vara värt det. För jag har inte ont någonstans länge. Man har ingen nytta av pengar om man inte är frisk.

Nu är hon inte främmande för att byta bana fler gånger innan det är dags för pension.

– För tio år sedan tänkte jag ”Äh, det är för sent att göra något annat.”. Nu tänker jag: ”Jag kan göra det igen!”.

→ Sade upp sig – nu är Gotlandsgården Åsas arbetsplats


Relaterade artiklar