• Kvinnan som stämmer en pingstförsamling i Jönköpings län vill få tillbaka sin tjänst.

Arbetsmiljö

Vision stämmer pingstförsamling på 250 000 kronor

27 augusti 2024

En medlem har felaktigt blivit avskedad från sin tjänst på en pingstförsamling i Jönköpings län. Det menar Vision, som stämmer arbetsgivaren.

– Det begärda skadeståndet på 250 000 kronor är skäligt mot bakgrund av omständigheterna i det här fallet, säger Linn Munthe, jurist som företräder Vision i Arbetsdomstolen, AD.

Enligt yttrandet till AD upplever Visionsmedlemmen, som anställdes 2020 för att arbeta som pastor med ansvar för kyrkans ungdomsverksamhet, att hon har blivit utsatt för kränkande behandling av sin chef. Dessutom menar hon att arbetsgivaren inte vidtog åtgärder för bristerna i arbetsmiljön som hon lyft fram i samband med covid-19, då hon som gravid riskerade att utsättas för smittan.

→ Religiösa samfund slarvar med kränkningar

Sjukskriven för akut stressreaktion

På grund av bristerna i arbetsmiljön blev kvinnan i januari 2022 sjukskriven för akut stressreaktion.  I april samma år påbörjade hon sin föräldraledighet.

I maj 2023 varslade arbetsgivaren om att Visionsmedlemmen skulle avskedas eftersom hon anklagades för att bland annat ha vägrat att ha kontakt och möten med arbetsgivaren under sin föräldraledighet. Dessutom menade arbetsgivaren att kvinnan hade talat illa om arbetsplatsen framför församlingsmedlemmar, i samband med att dessa hade ställt frågor om hur hon mådde.

– Den allvarligaste anklagelsen rent arbetsrättsligt är påståendet om att hon skulle ha agerat illojal mot arbetsgivaren och på så sätt ha skadat församlingens anseende. Det här påståendet förnekas och medlemmen har inte riktat osaklig kritik mot arbetsgivaren, säger Linn Munthe.

→ Höga sjuktal inom religiösa samfund

Vill ha tillbaka sin tjänst

Arbetsgivaren genomförde avskedandet i maj förra året. Nu vill Visionsmedlemmen förutom skadeståndet också få tillbaka sin anställning.

– Det har inte funnits skäl för avskedande eller ens sakliga skäl för uppsägning. Medlemmen har därför rätt att få tillbaka sin tjänst, säger Linn Munthe.   

kyrka.jpg


Relaterade artiklar