• John Forslund och Åsa Älander märker att Rysslands invasion av Ukraina har gjort att folk är mer oroliga. Själva tycker de att kunskap och förberedelser ökar tryggheten.

Arbetsmarknad

Rustar för krig efter branden

22 augusti 2024

Skogsbränderna 2018 blev en väckarklocka för Ljusdal. Kommunen var helt oförberedd på så extrema händelser. Nu rustar man för både kris och krig.

Sommaren 2018 är knastertorr när det börjar åska utan regn. Blixten slår ner på flera ställen och bränderna sprider sig okontrollerat. Vägar skärs av, människor evakueras och mark motsvarande 20 000 fotbollsplaner drabbas. Länsstyrelsen tar över ansvaret från kommunen. Hjälp från Europa kallas in.

Efteranalysen beskriver en oöverskådlig situation präglad av underdimensionering, kunskapsbrist och förvirring.


Läs övriga artiklar i granskningen

→ Få medlemmar i Vision förberedda för krig
→ Känner du till dina plikter om kriget kommer?
→ Hon tränar i försvaret på arbetstid                                                                             → Har du blivit krigsplacerad? Detta gäller.


– Man insåg att vi behövde bygga upp strukturer för extrema händelser. I samma veva kom propåer från statsmakterna om att kommunernas civila beredskap måste stärkas, berättar Åsa Älander, nämndsekreterare i Ljusdals kommun, huvudskyddsombud och ledamot i den lokala Visionsstyrelsen.

Grundskolan måste fungera

Nu har Ljusdal både krisledning, säkerhetschef och civiförsvarssamordnare. Den senare heter John Forslund, har en bakgrund i flygvapnet och ska se till att det finns rutiner som gör att så mycket som möjligt av de samhällsbärande verksamheterna kan fortsätta bedrivas i kris och krig.

– Omsorg och grundskola hör till det som måste fungera. Gymnasieutbildning skulle man kunna dra ner på om totalförsvaret har ett behov av dem som är över 16. Tekniska förvaltningar ska bedriva sin lagstadgade verksamhet men tillsyner kan de kanske skjuta på ett tag, säger han.

Det är inte lätt att prioritera, kommunen bedriver ju inte verksamhet för skojs skull, som de säger. Kultur- och fritidsverksamhet kan vara ännu viktigare under höjd beredskap än annars – för att hålla igång livslågan så att människor orkar fortsätta.

Utmaning nå ut i byarna

Alla verksamheter gör nu risk- och sårbarhetsanalyser, och fyra fem gånger per år övar krisledningen tillsammans med någon förvaltning på hur man ska agera om all elförsörjning försvinner eller kommunikationsvägarna kollapsar.

– Det är ett sätt att få syn på luckor och täta till dem innan något händer, säger Åsa Älander.

Ljusdal är en vidsträckt kommun och de 19 000 invånarna är spridda över hela ytan. Bara tätorten Järvsö har 96 småbyar.

– Det blir en utmaning att nå ut till alla med livsviktiga varor och tjänster om det blir svårt att förflytta sig, exempelvis vid en drivmedelsransonering, säger John Forslund som träffar företag, föreningar och övriga kommuner i Gävleborgs län för att diskutera hur man kan stödja varandra.

Mycket är hemligt

Bemanningen ska nog funka, tror han, för det kommer attt finnas folk att kalla in via den allmänna tjänsteplikten och Arbetsförmedlingen. Men det gäller att ha koll på vilka av medarbetarna som är krigsplacerade på annat håll. Därför gör man nu så kallade disponibilitetskontroller av personalen hos Plikt- och prövningsverket för att se vilka som är möjliga för kommunen att krigsplacera.  

Det blir en mix, varken alla eller inga, enligt John Forslund som inte vill berätta exakt hur man resonerar eller var han själv ska tjänstgöra om det blir krig. Att avslöja sina planer vore att skjuta sig själv i foten, påpekar han.

Åsa Älander utgår från att hon blir krigsplacerad men vet inte om det blir i kommunen eller i Röda Korset där hon varit engagerad i många år. Hon vill helst vara i Ljusdal.

– Under bränderna 2018 var jag insatsledare och frivilligsamordnare i kommunen. Det känns viktigast att göra nytta på hemmaplan, säger hon.

Försvarsviljan är god

John Forslund blir förvånad varje gång när han är ute och pratar om frågorna och människor inte har koll på att de flesta ska gå till jobbet som vanligt om det blir skarpt läge.

– Sverige har haft ett bra säkerhetsläge under lång tid som jag tror medfört att allmänbildningen kring krig och beredskap har sjunkit. Det gör att vi nu måste lägga in en högre växel, informera och utbilda, säger han.

Men varken han eller Åsa Älander är oroade över försvarsviljan i Ljusdal.

Åsa Älander drar återigen en parallell till bränderna 2018:

– Vi hade så många frivilliga att vi fick säga ”tack så mycket men just nu har vi inte behov av dig”. Här finns ett otroligt engagemang.