• Alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år är skyldiga att hjälpa till om det bli krig eller är fara för krig.

Arbetsmarknad

Känner du till dina plikter om kriget kommer?

22 augusti 2024

Det här gäller om regeringen höjer beredskapen.

Vad är totalförsvar och civilförsvar?

Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Det består av militärt och civilt försvar. Det civila försvaret ska se till att de viktigaste samhällsfunktionerna fortsätter bedrivas av kommuner, regioner, myndigheter och näringslivet.


Läs övriga artiklar i granskningen

→ Få medlemmar i Vision förberedda för krig
→ De rustar för krig efter branden
→ Hon tränar i försvaret på arbetstid                                                                            
→ Har du blivit krigsplacerad? Detta gäller.


Vilka ska hjälpa till i totalförsvaret?

Alla som bor i landet och är mellan 16 och 70 år är skyldiga att hjälpa till om det blir krig eller är fara för krig. Det kan ske genom värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt. Den som vägrar kan dömas till böter eller fängelse i högst fyra år.

Vad händer om det blir allmän tjänsteplikt?

Den allmänna tjänsteplikten aktiveras av regeringen vid höjd beredskap. Regeringen eller en myndighet som regeringen utser kan då bestämma vilka befattningar i landet som omfattas. När det gäller kommuner och regioner är det Arbetsförmedlingen som fattar besluten. Så länge den allmänna tjänsteplikten är aktiverad för ens befattning kan man inte säga upp sig, inte heller lämna landet.

Vad är krigsplacering?

Krigsplacering innebär att en person har paxats i förväg av sin arbetsgivare, till exempel en kommun eller region, av Försvarsmakten, någon annan statlig myndighet eller en frivillig försvarsorganisation genom en anmälan till Plikt- och prövningsverket. Vill flera ha personen får de berörda parterna komma överens om var hen gör störst nytta.