• Visions ordföranden för avdelningar och klubbar välkomnar att det blev en siffra i avtalet den här gången, men de är besvikna över att det inte blev någon kompensation för 2023.

Lön och villkor

Ros och ris för nya löneavtalet

10 april 2024

Bra med siffra i avtalet i år. Det tycker nästan åtta av tio Visionsordföranden. Majoriteten är även nöjda med nivån. Men nio av tio saknar kompensation för förra årets avstånd till märket.

– Vi gjorde ett rejält tapp förra året och det är viktigt att vi inte halkar efter ännu mer lönemässigt. Därför är det bra att vi nu har en siffra.

Det säger Johanna Jonsson, ordförande för Vision i Uppvidinge, där utfallet förra året blev 2,8 procent.


Fler artiklar om nya löneavtalet

→ Så mycket ökar din lön 2024 - här är nya löneavtalet

→ Fråga-svar: Höjs lönen med 3,3 procent?

→ Här är chefernas nya löneavtal (länk till Chefenifokus.se)

→ Medellön för dig inom kommun och region


Tidningen Vision har frågat ordföranden i Visions avdelningar och klubbar vad de tycker om det nya löneavtalet. 77 procent av de cirka 150 som svarat håller med Johanna Jonsson om att det är bra med en siffra för löneökningarna, i en tid av inflation och lågkonjunktur. En del med tillägget att Vision bör gå tillbaka till ett avtal utan angiven nivå i nästa avtal, när tiderna förhoppningsvis har blivit bättre.

Johanna Jonsson tycker även att nivån på 3,3 procent känns OK med tanke på kommunernas och regionernas dåliga ekonomi. Även här har hon medhåll av majoriteten. Nästan hälften av ordförandena som besvarat enkäten är ganska nöjda med nivån, knappt en tiondel är mycket nöjda.

Missnöjet är dock stort med att avtalet inte innehåller någon kompensation för 2023. Vision fick inte igenom yrkandet om att avdelningar som inte nått förra årets ”märke” på 4,1 procent (löneökningsnivån i industrin) skulle ersättas för detta.

Svårt förklara för medlemmarna

89 procent av ordförandena i Tidningens Visions enkät svarar att det var viktigt för dem med en sådan kompensation i avtalet.

En av de besvikna är Charlotta Andersson, sektionsordförande i Region Halland:

– Eftersom inflationen har varit skyhög tycker jag att man borde ha förhandlat fram 3,3 procent plus det vi inte fick av märket förra året. Jag anser att förbundet skulle ha avvaktat vad Vårdförbundet och Kommunal kommer fram till innan vi satte igång vår process. Som förtroendevald är det inte så lätt att förklara detta för medlemmarna, säger hon.

Alt-textJohanna Jonsson, Charlotta Andersson och Eva-Lotta Nilsson.

Visions analys av förra årets utfall visar att medlemmarna i kommuner och regioner fick 3,7 procent, i snitt på riksnivå. Det var mer än förbundet trott, enligt förbundets förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.

– Vi gjorde en avvägning mellan utfallet 2023, det faktum att våra medlemmar länge haft avtal som gett mer än vad andra på arbetsmarknaden fått, att avtalet är ettårigt och möjligheten att gå segrande ur en konflikt, säger Eva-Lotta Nilsson.

Förstår besvikelsen

Hon har förståelse för att många medlemmar och förtroendevalda är besvikna över den uteblivna kompensationen.

– Vi vill ha så mycket som möjligt vid varje tillfälle men kommer aldrig få exakt som vi vill. Vår bedömning är att vi kom så långt vi kunde den här gången.