• Birgitta Nyström är nöjd med att kunna fortsätta att jobba på distans.

Arbetsmarknad

Här får alla som kan distansarbeta – för alltid

19 mars 2024

Medarbetarna som älskar distansarbete har kunnat sänka sina axlar för länge sedan. Luleå kommun kommer aldrig gå tillbaka till krav på 100 procent kontorsnärvaro.

”I Luleå kan DU hitta drömjobbet! Välkommen till oss!”, står det på Luleå kommun hemsida.

För den som anser att möjligheten till distansarbete är en grundläggande förutsättning för ett drömjobb stämmer uppmaningen. Här har medarbetare nämligen stora möjligheter att själva bestämma var de ska jobba flera dagar i veckan.  

– Distansarbete underlättar vardagen hur mycket som helst. Jag kan ha skrivardagar, få koncentrera mig och sitta i fred. För mig är distansarbete värdefullt, säger Birgitta Nyström, samordnare på arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.

Jobbar från fritidshuset

Veckans inplanerade möten avgör var hon jobbar de olika dagarna den veckan.

 – Jag skulle säga att jag jobbar 1,5 dag i veckan hemifrån, säger hon.


 

Läs övriga artiklar i granskningen

→ Distansarbete - nu ökar kraven på att vara på kontoret
→ Så tycker vi om distansarbete - 30 röster om för- och nackdelarna
→ Så får du jobba mer på distans


 

Hemma ligger en kvarts promenad från jobbet, så någon större tidsvinst blir det inte då hon jobbar där. Men däremot sparar hon mycket tid de dagar hon väljer att jobba från fritidshuset, 6,5 mil bort.

– Om jag väljer att sitta och skriva på en torsdag och fredag så kan jag åka till huset kvällen så att jag hinner landa bättre och börja jobba direkt morgonen därpå.   

Luleå kommun: Verksamhetens behov avgör 

I Luleå får medarbetare arbeta hälften av sin arbetstid på distans. Det är inte specificerat om det är en halv vecka varje vecka, eller exempelvis två hela veckor på en månad.Alt-textAnita Berlin, HR-chef Luleå kommun.

– Vi är fortsatt positiva till distansarbete och ser det som en del av att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi ser inget hinder i våra medarbetare växlar var de arbetar, på kontoret eller arbetar hemifrån, så länge det fungerar utifrån verksamhetens behov. Vi har inte heller någon avsikt att begränsa eller avgränsa möjligheten till distansarbete, utan det är verksamhetens behov som avgör och det kan förstås variera i olika verksamheter, säger Anita Berlin, HR-chef i kommunen.

"Kommer aldrig gå tillbaka till 100 procent på kontoret"

Enligt Tidningen Visions enkät upplever många att arbetsgivarna håller på att minska på möjligheterna till distansarbete. Det stämmer inte för Luleå kommuns del.

– Vi kommer inte gå tillbaka till 100 procent på kontoret, men inte 100 procent på distans heller. Min personliga uppfattning är att kontoret som mötesplats är viktig. Jobbar man mer än 50 procent på distans skapar det lätt ett utanförskap och gör det svårt att hänga med i de naturliga mötena på jobbet, som är kittet som håller ihop gemenskapen. På samma sätt som att vi är positiva till distansarbete vill vi också ha trivsamma kontor, där man vill vara för att mötas, arbeta kreativt och bygga teamkänsla. Vi vill ju ändå se att kontoret har en plats i framtidens arbetsliv, säger Anita Berlin.

Birgitta Nyström, som också är fackligt aktiv, ser hur möjligheten till distansarbete lockar yngre.

– Jag sitter med på många jobbintervjuer och bland de första frågorna som de yngre ställer är om man får jobba på distans. Offentliga sektorn kan inte hålla uppe lönenivåerna, men genom att erbjuda distansarbete kan man locka till sig de toppkandidater vi vill ha.