• Åsa Bolmstedt är chefredaktör på Tidningen Vision.

Åsa Bolmstedt

Nytt nummer: Nu är det lön för hela slanten

5 februari 2024

"Hurra! Här kommer årets populäraste nummer av Tidningen Vision. Det är nämligen sprängfyllt av artiklar om ditt favoritämne: Lön", skriver Tidningen Visions chefredaktör Åsa Bolmstedt.

Hurra! Här kommer årets populäraste nummer av Tidningen Vision.

Låter det skrytigt eller knäppt att hävda det redan i årets första utgåva? Vi vill göra journalistik om arbetslivet som ni verkligen uppskattar och har nytta av i jobbvardagen.

För att lyckas med det samlar vi på oss kunskap på flera sätt: i dialog och möten med er läsare, i enkätundersökningar och genom att se vad ni klickar på i våra nyhetsbrev och på tidningenvision.se.

Därigenom vet vi att det ni gillar allra mest att läsa om är lön. Och populärast inom det ämnet är granskningar av löneläget som ger möjlighet att jämföra din lön med andras.

Därför vågar jag påstå att du nu kan läsa årets populäraste nummer. Det är nämligen sprängfyllt av artiklar om ditt favoritämne.

  1. Granskningen av medellöner i 44 vanliga yrken i Vision. Den sista november förra året begärde vi ut lönestatistik från landets alla kommuner och regioner och nu har vi sammanställt den så att du kan jämföra din lön med kollegernas, eller varför inte med grannlänet? Du hittar alla tabeller här och ett axplock i papperstidningen/e-tidningen.
  2. Tipsen inför lönesamtalet. Under våren har de flesta årets snack med chefen om hur prestationen värderas i kronor och ören. Kolla in tipsen på hur du förbereder dig och ger chefen svar på tal.
  3. Avtalsrörelsen. Förra året förhandlade facken i industrin om löneökningarna med arbetsgivarna. Tanken är att övriga brancher ska följa deras överenskommelse, men så blev det inte för många av Visions medlemmar som halkade efter. I år är det Visions tur att förhandla och nu kräver facket för första gången på tio år en centralt satt nivå för att säkra medlemmarnas löner.

Okej då, jag erkänner. Det finns några artiklar som inte handlar om lön också. Om klämdagar, pension och ekorrhjulet – tre andra favoritämnen.

Hoppas du gillar! Hör gärna av dig och berätta vad du vill läsa om.

→ Läs e-tidningen här!