• Enligt dokumentärfilmen After work, rimmar vår syn på lönearbetet illa med en värld där artificiell intelligens och automatisering gjort jobben betydligt färre än idag. (Scen ur filmen).

Trender

Hur vill du leva om AI tar ditt jobb?

8 januari 2024

Vad betyder arbetet för dig, mer än pengar? Ger det mening till livet? Identitet? Status? Frågor att fundera på när AI tar över allt fler av våra arbetsuppgifter.

Vår syn på arbete som något bra för både samhället och individen har anor från 1600-talet. Även om några kommuner, regioner och företag testar kortare arbetstid är arbetslinjen ideal nu som tidigare.

Enligt den aktuella dokumentärfilmen After work, rimmar vår syn på lönearbetet illa med det som komma skall – en värld där artificiell intelligens och automatisering gjort jobben betydligt färre än idag.

Filmen är inspirerad av sociologen Roland Paulsens forskning och kritik mot arbetssamhället.

Majoriteten skulle sluta

– De studier som gjorts visar att de flesta jobbar av ekonomiskt tvång. Bara en minoritet – 20-30 procent beroende på land – skulle fortsätta med sitt nuvarande jobb om de blev ekonomiskt oberoende. Resten skulle göra något annat eller sluta arbeta helt, säger han.

Alt-textRoland Paulsen Foto: Johanna Hanno

After work gör nedslag i Sydkorea, USA, Kuwait och Italien – fyra länder med varsitt komplicerat förhållande till arbete – och borrar i frågan vad vi ska ägna oss åt om vi inte jobbar.

Vi möter den sydkoreanske mannen som kommer till kontoret klockan 07.00 och stänger av datorn vid elva på kvällen. Landets regering har utsett arbetsfixeringen till hälsofara och statliga annonskampanjer visar medborgarna vad de skulle kunna göra på en fritid.

Spelar spel på mobilen

I oljerika Kuwait tar gästarbetare hand om alla de sysslor som kuwaitierna inte vill utföra. Kuwaitierna själva är anställda av en överbemannad statsförvaltning där man kan komma tre timmar för sent utan att någon reagerar. De sitter vid tomma skrivbord och spelar spel på mobilen för att få tiden att gå.

Den superrika italienska arvtagerskan behöver inte heller slita men fyller sin tillvaro med hobbybetonade sysslor på godset – och med resor till solen när lusten faller på.

Men hur ska vi som varken har oljeinkomster eller arv betala hyra och mat om våra avlönade jobb försvinner?

Dags för medborgarlön?

I AI-kretsar och inom World Economic Forum diskuteras behovet av en medborgarlön för att undvika de negativa följderna av en hotande massarbetslöshet. Och nyligen sade Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén att han vill utreda om Sverige behöver införa en basinkomst. Det skulle ge alla en grund att stå på när jobben räcker till färre samtidigt som AI håller produktiviteten uppe, är tanken.

Kanske dags att fundera på vad vi ska göra om vi får en massa fri tid långt före pensionsåldern och slipper oroa oss för brödfödan (även om medborgarlönen inte räcker till så många resor).

Skulle du jubla över att få ägna dig åt ditt golfintresse? Börja jobba ideellt med läxläsning? Eller vända på dygnet och känna en gnagande oro när det inte finns ett jobb som ger struktur åt livet?

– Många kan säkert bli villrådiga när inte en chef eller lärare talar om vad de ska göra. Men man kan också tänka sig att människor blir bättre på att aktivera sig själva så småningom, säger Roland Paulsen.

De hotade jobben

  • 36 procent av medlemmarna i Tidningen Visions läsarpanel är oroliga för att AI ska ersätta dem på jobbet helt eller delvis (nr 6/2023).
  • När nättidningen Business Insider frågade experter vilka yrkeskategorier de tror står först i kön att ersättas av AI var kundtjänstmedarbetare, programmerare och lärare tre av jobben på listan.
  • World Economic Forum spår en minskad efterfrågan på administratörer och revisorer.