Tunabyggen sparar och bygger samtidigt
28 november 2023
Många kommunala bostadsbolag drabbas hårt av höjda räntor och energikostnader. Tunabyggen i Borlänge går 40 miljoner back 2023.
Fjärrvärme, el, vatten, avfall och låneräntor. Det är de tunga posterna för Tunabyggen och de har blivit tyngre till följd av inflationen.
Ingen av de ungefär 100 anställda har sagts upp och inga varsel har lagts. Men bolaget ser över varje tjänst när någon går i pension.
Läs övriga artiklar i granskningen
→ Så drabbar krisen dig som anställd
→ Vision Sörmland vill spara genom kortare arbetstid
→ Stopp för fortbildning när Söderköping hårdbantar
– Vi omorganiserar löpande och ser över var vi behöver stärka upp när folk slutar. Det har vi gjort sedan 2019. Nu är läget extremt och det gör att tjänster kan vakanshållas under en period, säger Maria Bergfält, vice vd.
Islagda byggprojekt
Tunabyggen har drygt 5000 lägenheter och cirka 340 lokaler. Stefan Holmberg är lokal- och verksamhetsutvecklare för de kommersiella lokalerna. Alla är uthyrda och hyrorna kommer in.
– Vi väntar på knäppen när det ska bli tufft. Men affärsidkarna har klarat sig än så länge, som tur är, säger han.
Behovet av underhåll i fastighetsbeståndet är stort. Men innan man öser på med åtgärder tänker man efter ett extra varv på vad som kan avvakta. En del stora byggprojekt har lagts på is i väntan på bättre tider.
– Men vi håller faktiskt på med några projekt, bland annat 100 nya lägenheter på Läroverksvallen. Man kan säga att vi försöker gasa med bromsen i, säger Stefan Holmberg.
Rycker in i kundstjänsten
Han är även ordförande för Visionsklubben och sitter nu ofta i samverkansdiskussioner med arbetsgivaren.
Tidigare anlitade bolaget bemanningsbyråer, framför allt till kundcentret. Det har man slutat med nu.
– Även jag står i kundtjänsten ibland. Vi försöker hjälpas åt, säger Stefan Holmberg.