Jargongen på jobbet får Maria att hålla tyst om sin adhd
13 oktober 2023
Medicinska sekreteraren Maria har adhd och autism. Kollegernas okunskap och fördomar gör att hon inte är öppen med diagnoserna. Priset hon betalar är ett onödigt energiläckage.
Ett eget rum. Det önskar Maria att hon hade. Men det är svårt att be om det, eftersom hon inte har berättat för chefen att hon har autism och adhd.
– Jag delar rum med några kolleger. Det tar mycket kraft – både att vara social och att försöka ignorera alla intryck. Som jag sitter nu blir jag mer dränerad på energi än vad jag skulle behöva, säger Maria, som jobbar som medicinsk sekreterare och egentligen heter något annat.
Hon är en av dem som har svarat på Tidningen Visions enkät om hur arbetslivet fungerar om man har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Dit räknas bland annat diagnoser som autism (Asperger), adhd och add.
Läs fler artiklar i granskningen om NPF på jobbet:
→Varannan håller tyst om diagnosen
→Har du eller någon kollega NPF-diagnos? Här är forskarens tips!
Många hemlighåller sina diagnoser på arbetet. Enligt en undersökning från intresseorganisationen Attention är bara varannan öppen.
Fick diagnoserna sent
Maria, som är i 25-årsåldern, fick sina diagnoser som vuxen. Hon har haft ett arbetsliv som hon kallar rastlöst, och bytt jobb med jämna mellanrum.
På några arbetsplatser har hon berättat att hon har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– Jag har tidigare arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin. De som jobbar där har kunskap om NPF och såg inte diagnoser som något konstigt. Där var jag öppen med både kollegor och chef, säger Maria.
Pejlat stämningen
Hon har inte varit öppen från dag ett, utan först försökt känna av stämningen och hur kollegerna är.
– Den vanligaste reaktionen när jag har berättat är ”va, det märks inte!”. Många har en bild av hur någon med autism ska vara, trots att alla människor är unika. Jag passar inte in i mallen. Jag uppfattas som mer social än vad man tror att man ska vara. Folk förstår inte hur mycket tid och energi jag lägger ner på att passa in, att interagera och säga vad jag tror är rätt.
Där hon jobbar nu känns det inte bekvämt att komma ut.
– Det beror på den generella jargongen på arbetsplatsen. Jag möter okunskap och fördomar och orkar inte utbilda folk. Kolleger kan säga saker som ”oj, nu har alla en släng av adhd och autism”.
Hade kunnat få stöd
Om Maria hade vågat vara öppen med sin funktionsnedsättning hade arbetsgivaren varit tvungen enligt lag att erbjuda anpassningar och stöd.
Då hade kanske ett eget rum blivit verklighet, hon hade kunnat få slippa telefonpass dagar med låg energi och det hade inte varit lika konstigt om hon ibland hoppade över fikarasten.
– Jag hade kanske kunnat styra lite efter dagsform.
Hade hon varit öppen skulle hon dessutom kunnat slappna av lite mer på jobbet. Nu tänker hon hela tiden ”Hur uppfattas jag? Sa jag rätt sak?”.
– Jag är hypermedveten om hur jag uppfattas och försöker agera utifrån det som jag tror är normen. Är man öppen kan det finnas större förståelse. Det är ju inget fel på mig, jag är bara annorlunda.
Söker nytt jobb
Maria funderar på att byta arbetsplats. Hon har sökt ett jobb som ligger närmare hemmet.
– Jag vantrivs inte här. Men på den andra arbetsplatsen skulle jag få ett eget rum och jag skulle slippa pendlingen. Om stämningen är rätt kanske jag öppnar upp om mina diagnoser. Kanske skulle jag i slutändan få mer energi, säger hon.
Fler personliga berättelser om NPF på jobbet
"Jag har berättat på jobbet om min adhd"
Livet var becksvart innan kundtjänstmedarbetaren Giselle Santander fick sin diagnos. Här är hennes egen historia om adhd:n.
Jens öppnade sig för chefen – trots att han var provanställd
Församlingspedagogen Jens hade tänkt vara tyst. Men då sa hans nya chef något som fick honom att våga berätta om sin färska adhd-diagnos. Så här gick det till.
Kuratorn som själv har diagnos – men håller det hemligt
På tidigare arbetsplatser har Kristina, som jobbar som kurator, varit öppen med sin funktionsnedsättning. Men hon har blivit bränd. Läs om hur hennes mod försvann.