Forskare: Lyckat att ge unga hjälp direkt efter första brottet
25 september 2023
I Trollhättan får numera unga som begår brott hjälp mycket snabbt från socialtjänsten. Insatsen har bidragit till positiva effekter, visar färsk forskning.
Nu tar det inte längre flera månader att få stöd från socialtjänsten i Trollhättan efter att en ung person begått sitt första brott. Tack vare ett nytt arbetssätt får unga hjälp snabbt.
Polisen kontaktar socialtjänst direkt efter att en person mellan 9 och 17 år grips. Ett samtal med socialsekreterare bokas in nästkommande dag. Sedan får den unga och tillsammans med vårdnadshavare träffa en familjebehandlare.
Fem samtal som inte journalförs
Fem samtal ges där man pratar med ungdomen om konsekvenser av brottet, hur man trivs hemma och i skolan och den som vill får hjälp att komma in i föreningslivet. Inga samtal journalförs.
– Det är ett jättebra sätt att arbeta på. Insatsen är uppskattad av föräldrarna och även om ungdomarna kan tycka det är lite jobbigt att träffa oss så är de överlag positiva, säger Mikael Cederlund, behandlingssekreterare och samordnare.
→ Även Haninge jobbar aktivt med förebyggande arbete
Positiva resultat av insatsen
Forskare har intervjuat dem som fått hjälp och resultatet är sammanställt i en ny rapport. Den visar att majoriteten känt att insatsen varit meningsfull och att den bidragit till att de inte vill hamna i samma situation igen.
– De kände att polis och socialtjänst ville dem väl, säger Anette Bolin, professor i socialt arbete vid Högskolan Väst, som gärna ser att arbetssättet sprider sig till fler kommuner.
– Socialtjänsten måste erbjuda hjälp snabbare, för ungdomars framtidshorisont är kort. Kommer en insats flera veckor efter brott så är det för sent.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.