• Åsa Bolmstedt (till vänster) är chefredaktör för Tidningen Vision.

Ledare

Nytt nummer: Vi granskar kortare arbetsvecka

4 september 2023

Förra hösten beslutade Visions förbundsmöte att Vision ska verka för kortare arbetsveckor. Nu har vi granskat om det kan bli verklighet. Tydligt är att så gott som alla vill jobba mindre, skriver Åsa Bolmstedt, chefredaktör för Tidningen Vision.

Måndag första veckan efter semestern. Min kropp är på möte om viktiga projekt i höst. Min hjärna verkar dock fortfarande vara ledig. När mina kolleger, som kommit tillbaka till arbetsvardagen tidigare än jag, börjar prata får jag lov att göra en lista över saker jag glömt bort.

”Jag får kolla upp vad vi gjorde med det där”, tänker jag och känner mig rätt nöjd. Ett gott tecken på att jag verkligen kopplat av.

Torsdag första veckan efter semestern. Jag är på möte med samma gäng som på måndagen. Den här gången har även min hjärna hängt med till kontoret.

Jag babblar på om redesign, webbprojekt och prenumerationsregister.

”Vilken skillnad jämfört med i måndags”, säger en kollega vänligt.

”Va, var det den här veckan jag kom tillbaka från semestern, det känns som om jag redan jobbat i minst två”, svarar jag och känner mig både nöjd (med att jag har koll igen) och missnöjd (med att jag så snabbt lämnat semesterkänslan och sugits in i jobbvardagen).

Det är fascinerande att det är så här varje år. Fascinerande att det går så fort att tagga igång igen. Fascinerande att jag blir lika förvånad över att det går så fort varenda år. Samtidigt vet jag att ekorrhjulet inte snurrar i full fart än. Tempot och livspusslandet kommer att öka när skolor, träningar och fritidsaktiviteter drar igång.

Fredag första veckan efter semestern. Vi ska snart skicka den här tidningen till tryck och jag har uppdaterat mig på allt vi skrev och fotade innan semestern.

Och jag funderar: Skulle semesterkänslan hänga kvar längre och skulle jag få en bättre balans om jag jobbade färre timmar varje vecka? Skulle jag ändå hinna lika mycket på jobbet?

Förra hösten beslutade Visions förbundsmöte att Vision ska verka för kortare arbetsveckor.

Nu har vi granskat om det kan bli verklighet. Tydligt är att så gott som alla vill jobba mindre. Och var sjätte arbetsgivare kan tänka sig att testa. Häng med till dem som redan gjort det!

→ Läs Tidningen Vision som e-tidning här

Mer ur senaste numret:

→ Få nådde 4,1 procent i lönerevisionen

→ Dags att nominera till Årets skyddsombud

→ Spaning: Hur ofta gör du onödiga arbetsuppgifter?