Kommer du ihåg din första lön?

7 juni 2023

Fick du rätt lön efter examen? Vi har granskat startlöner i 21 Visionsyrken. Kolla in nya numret här, skriver Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Sextontusenfemhundra, 16 500, kronor. Det var ingångslönen för journalister det år jag tog examen. Jag hade stenkoll på siffran, under utbildningen hade vi gjort praktik och på den fick vi halva ingångslönen.

Som nyutexaminerad journalist kunde jag sedan förhandla till mig 17 000 på mitt första sommarvikariat på morgontidningen i den lilla staden.

I Visions kollektivavtal finns inga ingångslöner i exakta kronor. För att få en bild av vilken lön som Visions medlemmar startar sitt arbetsliv med har Tidningen Vision analyserat medel­lönerna för personer mellan 18 och 29 år, i Statistiska central­byråns statistikdatabas. Tjugo av de största yrkesgrupperna inom Vision ingår i granskningen.

Det skiljer flera tusenlappar mellan de undersökta yrkena. Mest tjänar unga byggingenjörer i landets kommuner som har 37 800 kronor i månaden, minst tandsköterskor i regionerna med 24 600 kronor i månaden.

Utbildningens längd, arbetets komplexititet och om det är stor konkurrens om arbetskraften påverkar startlönerna.

I Kungälv har vi träffat tre nyutexaminerade socialsekreterare som alla har en månadslön på mellan 36 000 och 38 000 kronor, en bra bit över snittet för yrkesgruppen.

Deras höga startlöner gynnar även dem som jobbat längre i yrket, menar Visions lokala ordförande. Han använder de nyutexaminerades löner för att lyfta de mer erfarnas.

Detta systematiska arbete där nyanställda ställer krav på bra startlön, och där facken lokalt jobbar med lönestrukturen tillsammans med arbetsgivaren, har bidragit till att kommunen i dag har landets högsta löner för biståndsbedömare, enligt en tidigare granskning i Tidningen Vision.

Nu i juni tar drygt 4 000 av Visions studentmedlemmar sina första steg ut i yrkeslivet.

Är du en av dem? Spana in granskningen och kolla vad du kan be­gära i lön.

Lycka till på era första jobb och trevlig sommar alla läsare!

→ Läs Tidningen Vision som e-tidning här!