Hon fixade rullatorlopp
3 februari 2023
Äldrekonsulenten Mimmi Bergman ordnade ett rullatorlopp i Bältesspännarparken i Göteborg. Loppet blev en succé – 200 personer deltog i det 600 meter långa loppet.
Varför har du fixat ett rullatorlopp?
– Det har jag gjort för att det är så viktigt att visa upp en positiv bild av äldre med gånghjälpmedel. Och för att det skapar glädje och en känsla av sammanhang. Man ska leva hela livet och inte sluta ha roligt bara för att man blir gammal.
Var gick loppet?
– Det gick av stapeln i Bältesspännarparken i Göteborg, mitt i staden, i slutet av förra året. Loppet är 600 meter långt och 200 personer deltog. Alla fick nummerlappar och delades in i olika startgrupper. Vi hade dansuppvärmning och ett scenprogram inne i parken. Det var liveband som spelade och en terapihund kom på besök och gjorde tricks. Stadens musikklasser var på plats och sjöng och vi hade bjudit in förskolor som stod och hejade på de tävlande.
Vem vann loppet?
– Alla var vinnare, men vi korade tre seniorer som utsmyckat sina rullatorer allra finast. Alltihop handlade mest om att ha roligt.
Vilken respons får ni?
– Många äldre säger att ”det är så kul att få se något nytt och göra något annat än att bara sitta hemma eller på boendet”. De tyckte också att det var härligt att alla hejade på dem och att få en blomma när loppet var över och att få träffa barnen. Sedan fick alla en medalj, den är det många som bär med sig hela tiden. Till exempel genom att sätta fast den på rullatorn.
Blir det något lopp nästa år?
– Vi hoppas på det, vi har fått väldigt positiv respons. Men det är lite beroende av ekonomin: Håll tummarna!
Mimmi Bergman
Titel: Äldrekonsulent
Arbetsplats: Sockenvägens vård och omsorgsboende i Göteborg.
Ålder: 43 år.
Fritidsintressen: Leder frigörande dans och tränar yoga.
Bästa arbetsredskap: En eltandemcykel. Men hjälp av den kan vi komma ut med de äldre. Vi sitter bredvid varandra på cykeln och kan ta oss till nya platser.
Läs mer: Vision: "Dyrtider" gör att kommuner måste få mer pengar
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.