Nya trenden workation: Jobba från semesterorten
14 november 2022
Går det att kombinera jobbet med sol och bad eller skidsemester? Ja! Lösningen stavas workation.
”Längtar du efter fjällen och skidåkning men hinner inte ta ledigt från jobbet eller behöver du ladda på energi och hitta fokus? Då är work + vacation den perfekta duon för dig.”
Så säljer en researrangör in sina paketerbjudanden för två eller fler nätter för alla som är sugna på att få in lite skidturer i vardagen.
– Just nu är det väldigt många företag som öppnar för att kunna jobba på distans. Det blir vanligare och vanligare. Men det är fortfarande vanligast inom startup- och techföretagen, säger Emelie Fågelstedt.
Workation - jobba från semesterorten
Hon är en av grundarna till Svenska nomader, ett nätverk som startade 2017, alltså långt innan pandemin, för människor som kallar sig digitala nomader och jobbar på distans.
I dag organiserar nätverket drygt 11 000 människor som dagligdags diskuterar allt från rena företagsfrågor till försäkringar och sprider information och inspiration om hur livet som digital nomad underlättas.
Workation föddes i samband med distansarbetets genomslag i Sverige då många insåg att semesterresan kunde förlängas utan att behöva ta ut fler semesterdagar. Lösningen var helt enkelt att jobba från semesterorten.
Tranås vill bli Sveriges Bali
I dagens postpandemisamhälle inser många arbetsgivare att flexibilitet är hårdvaluta på dagens globala arbetsmarknad. Det finns jobbsajter som specialiserar sig på arbetsannonser för jobb som kan utföras var som helst i världen, och intresset kommer inte enbart från techbranschen.
– Jag har pratat i flera kommuner i Norrbotten, i Boden, Pajala och Övertårneå som vill locka människor genom att bygga upp co-workingarbetsplatser för dem som vill komma temporärt och arbeta där. Östersunds kommun har också tittat mycket på hur man kan göra för att positionera sig och Tranås satsar på att bli en remote working city och bli Sveriges svar på Bali för digitala nomader, säger Emelie Fågelstedt.
En ort som har lyckats att locka till sig digitala nomader är Ponta do Sol på ön Madeira. Byn har i dag över 7000 personer som arbetar på distans, rapporterar Dagens Nyheter, som tillägger att Portugal i slutet av oktober införde ett särskilt visum för digitala nomader. Det enda som krävs för att få visum och arbetstillstånd är ett bevis på att personen tjänar över 30 000 kronor.
Försäkringar måste redas ut
I Sverige är fenomenet workation förhållandevis nytt och därmed är många detaljfrågor som kan uppstå oklara för arbetsgivare, berättar Björn Cardenas, arbetsmiljöstrateg på Vision.
– Om det skulle ske en arbetsplatsskada så är frågan hur försäkringen ser ut. Vi kan bara konstatera att de flesta av reglerna är framtagna för en annan verklighet än den vi i dag lever i. Workation kommer sannolikt bli vanligare och vill offentliga sektorn vara en attraktiv arbetsgivare i framtiden måste den förhålla sig till den nya arbetsmarknaden.
Läs mer: Får chefen neka jobb på distans?
Läs mer: Så lockar Emmaboda distansarbetare
Så får du en lyckad workation
- Diskutera rutiner och policy kring distansarbete. Skiljer sig dessa åt beroende på var du jobbar?
- Klargör med chefen förväntningarna på tillgänglighet.
- Se över dina försäkringar.
- Hitta lämplig arbetsplats och ha med den utrustning som behövs.
- Du har rätt till semester. Att gå på workation kan vara en dålig idé för den som är i behov återhämtning.
Källa: Björn Cardenas, Vision.