• "Vi kommer sannolikt att tvista om detta så fort Södertälje kommun gör något mot våra medlemmar som vi anser är olagligt", säger Thomas Laséen, ombudsman på Vision.

Arbetsmarknad

Vision redo ta strid mot Södertäljes bakgrundskollar

29 augusti 2022

Södertälje kommun börjar kolla alla anställda för att se om de begått något brott. Facken är emot kontrollerna. Vision kräver nu att regeringen tar tag i integritetsfrågorna och tänker tvista om medlemmar drabbas.

Södertälje kommun har skrivit kontrakt med säkerhetsföretaget Nordic Aigis AB som nu börjar kontrollera bakgrunden hos samtliga anställda och alla som nyrekryteras. Syftet är att se om de har några sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet i bagaget.

Läs mer: Vill kolla alla 7 000 anställda för att leta efter kriminalitet

Läs också: Inte överens med facken

Detta trots ett samlat motstånd från facken som anser att kontrollerna strider mot dataskyddsförordningen GDPR.

– Vi kommer sannolikt att tvista om detta så fort kommunen gör något mot våra medlemmar som vi anser är olagligt, säger Thomas Laséen, ombudsman på Vision.

Köper inte kommunens lösning

Södertälje hävdar att man har hittat en lösning på GDPR-problemet. En första notifiering av att det blivit träff, och på vem, ska komma digitalt från säkerhetsföretaget. Men all information om brottet ska ges muntligt.

Den lösningen köper inte Vision som tillsammans med TCO kräver att regeringen utreder de integritetsaspekter som inte omfattas av dagens lagstiftning och som behöver ses över på grund av teknikutvecklingen.

Anmält till JO

En Södertäljebo har anmält kommunen till Justitieombudsmannen, JO, och Vision i Södertälje hade i början av sommaren ett möte med förfärade medlemmar.

– Den största invändningen handlar om att den som sonat ett brott ska kunna gå vidare i livet, säger Thomas Witting, lokal ordförande i Vision.