Ny roll stoppar fusk med ekonomiskt bistånd
4 februari 2022
Fut-utredaren Johanna Ibjers arbete med att stoppa felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd har lett till att Södertälje kommun krävt in 32 miljoner i skadestånd. Men pengarna är långt ifrån den största vinsten med arbetssättet.
Sedan tre år tillbaka jobbar Johanna Ibjer som fut-utredare i Södertälje kommun. Hennes tjänst går ut på att utveckla arbetssätt och rutiner så att utbetalningar av ekonomiskt bistånd inte sker till personer som inte har rätt till det. Sedan hon började har hon varit inblandad i över 300 ärenden, 90 av dessa har polisanmälts och kommunen har krävt in skadestånd på 32 miljoner kronor. Men pengarna är inte största vinsten, anser hon.
– Genom att kontrollera att rätt personer får bistånd har antalet ersättningstagare minskat och mycket tid frigjorts till det sociala arbetet. Det har lett till att antalet hushåll per handläggare minskat rejält, säger Johanna Ibjer.
Coachar kollegerna
Handläggare och chefer coachas i vilket underlag de kan begära in och vilka frågor som kan ställas. Hon arbetar också med att utreda ärenden som handläggare rapporterat in som avvikelser. Det kan till exempel handla om att man under många år hyrt en parkeringsplats utan att ha någon bil, har en onormalt hög elförbrukning eller inte köper någon mat alls.
– Utredningarna har lett till att orosanmälningar gällande barn gjorts, att psykisk sjukdom och olika former av missbruk upptäckts, säger hon.
Många andra kommuner har hört av sig för att lära sig om arbetssättet. Fut-utredare finns numera i några andra kommuner, men långt ifrån i alla.
Läs mer: Socionom ska minska oro på bibliotek
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.