Hiv-testar utan fördomar
4 februari 2022
På Checkpoint, som drivs av RFSL, kan hbtqi-personer testa sig för hiv och syfilis. ”Vi tar socialt ansvar inom vår community”, säger socialpedagogen Linda Palhamn, som startat verksamheten.
Blå timmen sänker sig över Göteborg och många är på väg hem från arbetet. Men flitens lampa lyser på nionde våningen i RFSL:s lokaler i centrala staden.
Linda Palhamn, socialpedagog och projektledare för RFSL Göteborgs hiv-prevention, plockar snabbt och effektivt fram lådor med plasthandskar, testmaterial och broschyrer. Sedan ilar hon vidare för att lägga ut informationsmaterial på alla bord i fikarummet.
Många känner sig ifrågasatta
Varje tisdagskväll driver RFSL tillsammans med Positiva gruppen väst mottagningen Checkpoint Göteborg för män som har sex med män och transpersoner och som vill testa sig anonymt för hiv och syfilis. Hiv är 80 gånger vanligare hos män som har sex med män jämfört med befolkningen i stort och syfilis ökar i gruppen. Målgruppen har inte alltid positiva erfarenheter av att testa sig inom sjukvården. Många upp-
lever att de blir ifrågasatta exempelvis utifrån hur man väljer att ha sex. Men också det motsatta, då vårdpersonal avfärdar en för att ”du ser inte ut som en person som har hiv”.
– Att vara hbtqi-person och be om ett hiv-test på vårdcentralen kan vara en obekväm upplevelse - dels för att man måste ”komma ut” gång på gång och förklara sig, dels för att man känner sig dömd. Det blir sällan några bra samtal i sådana situationer, och ur preventivt syfte är det värdelöst, konstaterar Linda Palhamn.
Lockas av rättighetsfrågor
Hon är socialpedagog och har bland annat arbetat på ungdomsboende för ungdomar som placerats enligt socialtjänstlagen. För snart tio år sedan sökte hon jobbet på RFSL som projektledare för hiv och sexuell hälsa. Det som lockade var att få arbeta med rättighetsfrågor, eftersom de berör henne själv som hbtqi-person.
– Men jag ville också vara del av den typ av gräsrotsrörelse som RFSL är. Att jobba på soc är inget jag är intresserad av, jag vill vara på samma nivå som de jag möter i mitt arbete. Här får jag vara just det, och samtidigt använda mina kunskaper som socialpedagog.
I praktiken innebar tjänsten att bygga upp en hiv-preventiv verksamhet från grunden. Något som saknades på RFSL Göteborg. När Linda Palhamn sökte pengar för Checkpoint från Västra Götalandsregionen blev det först nej. Motiveringen var att sjukvården inte trodde att Linda Palhamn och hennes medarbetare skulle klara av att leverera ett positivt provsvar eftersom det är en känslig och laddad uppgift. De fick däremot pengar till en liten förstudie.
– Under förstudien hade vi rundabordssamtal där regionen fick träffa oss och representanter för andra Checkpoint-mottagningar. Då fattade de att vi hade erfarenhet av detta. I dag har sjukvården stort förtroende för oss och det finns vårdcentraler som tipsar patienter om vår verksamhet.
Vill sprida kunskap
Till provtagningen kommer i snitt sju personer varje tisdag. Kunskapsläget hos besökarna varierar enormt, menar Linda Palhamn. Personerna de möter är mer pålästa än människor i gemen, samtidigt som det ändå är stor variation inom gruppen. Många har koll på att hiv inte längre är en dödlig sjukdom, medan andra kanske precis kommit ut och knappt vet någonting. Syfilis är däremot ganska okänd för många.
– Det viktiga är att sprida kunskap om hur hiv och syfilis förs över och hur man ska skydda sig. Och att det är viktigt att tidigt veta om man har det för att få behandling och inte riskera att föra över det till någon annan.
De som jobbat dagtid börjar droppa av hemåt. I dörren möter de kvällens Checkpoint-medarbetare som är timanställda och nu är på ingång. I kväll är de fem till antalet, inklusive Linda Palhamn. De brukar beställa mat och äta tillsammans innan mottagningen öppnar. Grillspett och ris dukas fram. Stämningen är glad och uppsluppen. En av dem är Sebastián Ruiz Bertilson som själv lever med hiv.
– Medicinerna som finns i dag gör att man kan leva ett jättebra liv och att man kan ha sex utan att smitta andra. Den kunskapen är oerhört viktig för att man ska våga ha relationer och sex, men också få bort en del av stigmat kring hiv, säger han.
Ny syn på socialt arbete
Markus Asuncion konstaterar att en del besökare åkt långt för att testa sig på Checkpoint i stället för på vårdcentralen där de bor.
– Förutom att vi i personalen själva är hbtqi-personer har vi också tid på
ett annat sätt än sjukvården. Här kan man sitta ner och prata och vi kan dessutom vara med och stötta hela vägen om det skulle vara så att man testar positivt.
Linda Palhamn tycker att RFSL:s preventiva verksamhet är socialt arbete på en helt annan nivå än det hon sysslat med tidigare. Här är man inte en expert som kommer utifrån och ska hjälpa en grupp som har det svårt.
–Vi tar i stället socialt ansvar inom vår community och gör något viktigt för oss själva. Socialt arbete generellt måste bli bättre på att mobilisera inifrån.
Alltså att använda målgruppens egna resurser och göra dem delaktiga. Det skapar en större och mer varaktig förändring.
Att Linda Palhamn inte ens är i närheten av att längta någon annanstans, säger allt om hur mycket hon trivs på sin arbetsplats.
– Vi är en gemenskap av människor som tycker om varandra och trivs bra ihop. Att jag får vara den som stöttar, coachar och ser mina medarbetare utvecklas är fantastiskt givande.
Det här är RFSL
RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som bedriver en mängd olika verksamheter och projekt. Bland annat stödmottagning, mötesplats för nyanlända och förebyggande arbete inom hiv och hälsa.
Verksamheterna är för och genomförs av hbtqi-personer, vilket innebär att de är communitybaserade.
Läs mer: Lönsamt inkludera alla