Ett steg framåt, två tillbaka

8 februari 2022

Ett spegelvänt omslag. Med glimten i ögat illustrerade en av redaktionens medarbetare hur återgången till kontoren fortare än kvickt omvandlats till en tillbakagång till distansarbete och teamsmöten. Men också till nya, större utmaningar för alla som jobbar på plats.

I det här numret rapporterar vi om att att anställningstrygg­heten har blivit svagare. Flera arbetsgivare i kommuner, regioner och privata bolag kräver nu vaccinbevis för att nyanställa, och Region Dalarna och några privata vårdbolag är beredda att säga upp personal som inte är vaccinerad, trots fackets protester.

Samtidigt har samhällsviktiga verksamheter svårt att klara av uppdraget när fler än någonsin tidigare under pandemin är smittade eller i familjekarantän. Visions medlemmar jobbar över, prioriterar och lägger bemanningspussel för att lösa situationen.

När vi utför avancerade arbetsuppgifter och fattar beslut och prioriterar på egen hand, eller jobbar på distans, ökar behovet av feedback. Och det är något som Visionarna vill ha mer av, visar Tidningen Visions granskning. Åtta av tio vill få återkoppling minst en gång i månaden, hälften i den gruppen önskar varje vecka. Tror ni att ni får det? Nej, är svaret både i vår under­sökning och i vetenskapliga studier. Chefer är inte så bra på feedback som de tror.

Läs mer: Granskning om feedback

Även kollegernas återkoppling är värdefull, svarar ni i vår undersökning. Vi har träffat en grupp arbetskamrater som jobbar systematiskt med att utveckla varandra och som berättar om hur det påverkat både deras prestationer och välmående i positiv riktning.

Läs mer: De fokuserar på det som funkar

Vi vill också gärna få feedback från er, bästa läsare! I år börjar Tidningen Vision landa i din brevlåda sex gånger per år, samtidigt gör vi det enklare att läsa tidningen digitalt med nyhetsbrev, webb och e-tidning. Berätta gärna vad du tycker! Tidningen Vision är till för dig som är medlem i Vision och med hjälp av din återkoppling kan vi göra den bästa journalistiken.