Nya trenden: Återbrukade klappar?
3 december 2021
Glöm det där med ett berg av massproducerade grejer under granen. I år är det unika, hantverksprodukter eller begagnade prylar som gäller. I alla fall om man ska tro Linda Lundberg, projektledare för Härnösands återbruksgalleria.
Är jultomten grön i år?
– Ja, det är han. Årets julklapp blir klimatsmarta och återbrukade julklappar. Det ligger helt rätt i tiden. Det är något som många unga, som ofta är mycket miljömedvetna, efterfrågar. Intresset för det massproducerade minskar och det är jättehett att kunna visa att man gjort klimatsmarta val, säger Linda Lundberg, projektledare för Härnösands återbruksgalleria.
Ni är på gång att öppna en återbruksgalleria – vad är det för något?
– Vi hyr in oss i lokaler mitt i city i ett av våningsplanen i en vanlig galleria. Det kommer att finnas flera olika butiker, plus ett marknadstorg där mindre entreprenörer kan hyra montrar och sälja hållbart producerade varor. Sedan kommer det att finnas en basar där privatpersoner kan hyra en hylla och placera sina saker som de inte längre använder. Vi står för personal som håller snyggt och prydligt samt bemannar en gemensam kassa.
Vilka är det som jobbar i gallerian?
– Det är personer som står långt från arbetsmarknaden och som behöver en meningsfull sysselsättning för att komma tillbaka eller komma in. Det kan handla om individer som haft en utmattningsproblematik som behöver en flexibel arbetsplats, och nyanlända som behöver lära sig språket. I år kommer det att vara 30 personer som ges sysselsättning, och under nästa 50. Arbetstillfällen kommer finnas i hela kedjan från inlämning och sortering till frakt och paketering. Några kommer även jobba i butiken tillsammans med handledare.
Hur finansieras det?
– Vi har fått kommunala medel på fyra miljoner för att starta återbruksgallerian under det första året, men det är ett projekt som kommer att pågå under tre år. Vi kommer även att söka olika EU-bidrag för att kunna erbjuda allmänheten kurser i till exempel cirkulär ekonomi och hur man göra klimatsmarta val.
Vad är det som kommer att säljas i gallerian?
– Till exempel saker som lämnats in till kommunens återvinningscentral. Möbler och kläder, som sedan renoveras och pimpas eller sys om och blir något nytt. Det kan också vara så att man kommer in med gamla kläder eller en ärvd möbel som man kan få hjälp med att sy om eller renovera.
Men är det inte sniket att ge bort begagnande julklappar?
– Nej, det är en fin gest. Det är uppdaterade, helt unika, återanvända saker som en hantverkare lagt extra omsorg på.
Linda Lundberg
Titel: Projektledare Härnösands återbruksgalleria, Re:store Höga Kusten.
Ålder: 45 år
Fritid: Är intresserad av inredning, gillar att fynda på loppisar, renovera möbler och att jobba i trädgården. Anlägger och flyttar gärna runt rabatter. Tränar även yoga och på gym.
Fakta om återbruksgallerior
Konceptet för Härnösands återbruksgalleria, Re:store Höga Kusten är hämtat från ReTuna, en återbruksgalleria som startade 2015 i Eskilstuna. Allt som säljs i den är återanvänt, ekologiskt och hållbart producerat.
Gallerian ligger bredvid återvinningscentralen. Tanken är att besökarna ska kunna sortera material i containrarna och samtidigt lämna saker till gallerian som kan repareras eller återanvändas.
Under 2020 såldes produkter för 15,4 miljoner kronor på ReTuna, som ägs av det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och Miljö.
Läs mer: Halmstad satsar på begagnade möbler