• Pengarna man spar på att köpa begagnat kan göra bättre nytta inom välfärden, säger Alexandra Sandberg, hållbarhetsstrateg i Halmstads kommun.

Miljö

Halmstad satsar på begagnade möbler

28 september 2020

I Halmstads kommun lades förra året 93 procent av möbelkontot på nya kontorsstolar, bokhyllor och skrivbord. Bara 7 procent på begagnat. Det ska hållbarhetsstrateg Alexandra Sandberg och hennes kolleger ändra på.

– Förhoppningsvis kan vi spara både pengar och minska klimatavtrycket, säger hon.

Nu ska det bli fart på återbruket i Halmstads kommun. Ett nytt avtal har tecknats med tre leverantörer som alla erbjuder begagnade kontorsinventarier.

Tidigare hade kommunen avtal med en leverantör. Nu får man ett utökat urval och bättre möjlighet att möblera större kontorsytor.

Utöver själva inköpen ingår också en rad tjänster. Till exempel finns nu möjlighet att sälja tillbaka de begagnade möblerna den dag man vill möblera om.

– Tidigare var vi ibland tvungna att kasta saker. Nu kan vi minska kostnaderna samtidigt som andra får möjlighet att köpa våra begagnade möbler. Det är bra för återbruket i stort att inventarierna cirkulerar, säger Alexandra Sandberg.

Andra tjänster som möbelrenovering ingår också i avtalet. Liksom att de tre leverantörerna ska presentera statistik. Dels över hur mycket pengar kommunen sparar, dels över den minskade klimatpåverkan.

Vad tycker de anställda om att de inte får helt nya stolar och bord?

– I början fanns en viss skepsis. Folk tyckte att kontorsmöblerna såg hoprafsade ut och inte passade ihop. Numera kan vi byta skrivbordsskiva och lackera om möblerna och jag har bara fått positiva reaktioner.

– Dessutom spar vi ju pengar som kan göra bättre nytta inom välfärden. Det tror jag att de flesta uppskattar, säger Alexandra Sandberg.

Om ett år ska det nya upphandlingsavtalet utvärderas. Målsättningen är en hundraprocentig medvetenhet i organisationen om att man köper begagnat i första hand. Nytt i andra hand.

För att nå dit har man lagt ut begagnatpolicyn på intranätet samtidigt som man har informerat alla chefer, politiker och inköpsansvariga om vad som gäller.

– Jag tror vi kan driva det här riktigt långt. Det ligger i tiden att prata hållbarhet, samtidigt är det avgörande att de begagnade möblerna skapar en harmonisk helhet så att miljön inte känns för brokig, säger Alexandra Sandberg.

I dag går sju procent av möbelkontot till begagnade möbler. Något bestämt procentmål vill inte Alexandra Sandberg låsa sig vid:

– Nä, men det är klart vi ska upp från sju procent. Annars har vi ju misslyckats.


Relaterade artiklar