• Agnes Rolka är rådgivare på Vision Direkt.

Lön och villkor

Måste jag betala tillbaka lönen?

24 september 2021

Fråga från läsare: Jag var deltidstjänstledig från mitt jobb 2020. Nu visar det sig att min arbetsgivare felaktigt betalat full lön till mig under hela denna tid. Det är inget jag har märkt då det inte handlar om något större belopp i månaden, men sammanlagt är det mycket pengar. Måste jag verkligen betala tillbaka allt till arbetsgivaren?

Svar från Agnes Rolka, rådgivare på Vision Direkt:

Utgångspunkten är att om du fått en felaktig lön utbetald så måste du betala tillbaka den till din arbetsgivare.

Trots att det inte var mitt fel?

Ja, det stämmer. Dock finns det ett undantag som handlar om att du som arbetstagare agerat i god tro. Att vara i god tro innebär att du varken misstänkt, insett eller kunnat inse att betalningen var fel­aktig. Det är en objektiv bedömning och det ställs höga krav för att du som arbetstagare ska kunna bevisa att du fått pengarna i god tro. Rätt ofta är det svårt att få igenom detta, du som arbetstagare ska ha koll på din lön och på dina lönespecifikationer.

Men kan arbetsgivare kräva en återbetalning i efterhand? Finns det inga preskriptionsregler?

Du skriver inte var du jobbar, därför kommer jag svara dig generellt. Om det inte finns några andra villkor i ditt centrala eller lokala kollektivavtal, så gäller vanliga preskriptionsregler.

Dessa ger din arbetsgivare rätt att kräva en återbetalning upp till tio år tillbaka i tiden. I ditt fall har det gått ett år, vilket betyder att din arbetsgivare kan kräva att du betalar tillbaka.

Måste jag betala hela bruttolönen?

Anledningen till att din arbetsgivare kräver tillbaka både lön och skatt, det vill säga hela bruttolönen är Skatteverkets egna regler. Därför måste du betala tillbaka även preliminärskatten som rapporterades till Skatteverket.

Skatten får du tillbaka i samband med nästa inkomstdeklaration. Annars kan du begära en jämkning för omgående åter­betalning, ta i så fall kontakt med Skatteverket för mer information.

Måste jag betala allt på en gång?

När det gäller större belopp kan man komma överens om en återbetalningsplan så att man slipper betala allt på en gång, vilket kan vara ekonomiskt påfrestande. Kontakta oss på Vision för mer stöttning i detta.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.