Lista: Så har lönen utvecklats för utredare och planerare
24 september 2021
Män som är utredare och planerare tjänar mer än sina kvinnliga kolleger, det gäller både i kommuner, regioner och i staten. Men under de senaste två åren har glappet mellan könen minskat. Det framgår av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.
I alla tre sektorer har kvinnorna haft en bättre löneutveckling än sina manliga kolleger. Det gäller framför allt regionerna där skillnaden mellan könens genomsnittliga löneökning är nästan två procent. I kommuner har kvinnorna fått 0,6 procentenheter mer och inom staten 0,3 procentenheter mer under perioden.
Männen har högst lön
De högsta procentuella påslagen har de kommunanställda fått. Kvinnor som är utredare och planerare har under perioden fått löneökningar på 5,2 procent.
Siffrorna från SCB visar att männen i regionerna har högst lön, 45 200 kronor per månad. Men det är också den grupp som har haft sämst löneutveckling sedan 2018.
Ikapp om sju år
Om löneökningarna skulle fortsätta i samma takt kommer de regionanställda kvinnliga utredarna och planerarna att vara i kapp männen år 2028. I kommunerna får kvinnorna vänta till 2040 och i staten till 2068.
Läs även:
Relaterade artiklar
Kommunikatör: Jämför din lön med andra i din ålder
Kommunikatörer och informatörer i kommuner når som mest en lön på 43 900 kronor i snitt under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Regionanställda i samma yrke tjänar som mest 46 500 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Planerare och utredare: Jämför din lön med andra i din ålder
Planerare och utredare som jobbar regioner når som mest en genomsnittlig månadslön på 54 000 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. För kommunanställda ligger snittet som mest på 44 500 kronor. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.