Männen toppar löneligan
28 september 2020
Under de senaste fem åren har kvinnor haft större löneökningar. Men det är fortfarande männen som tjänar mest bland planerare och utredare i landets kommuner och regioner.
Så kan man sammanfatta löneutvecklingen för planerare och utredare i kommuner och regioner. Det framgår av lönestatistik från Statistiska centralbyrån, SCB.
Störst procentuell löneökning har de kvinnliga planerarna och utredarna i regionerna haft sedan 2014. I snitt har deras löner ökat med 3 700 kronor, det vill säga 9,7 procent. För männen är motsvarande siffra 5,4 procent.
Även bland planerare och utredare i kommuner har kvinnor haft bättre fart på löneutveckling, en ökning med 2 900 kronor, 8,8 procent. Motsvarande siffra för männen är 6,5 procent.
Trots detta har män fortfarande högre lön än kvinnor. 3 100 kronor i månaden skiljer mellan könen i regionerna och 1 900 kronor i kommunerna.
Statistiken visar också att löneökningarna för planerare och utredare ligger en bra bit under snittet för samtliga anställda i kommuner och regioner.
Relaterade artiklar
Lista: Högsta och lägsta lönerna i ditt yrke
Lönespridningen minskar i flera yrken. Bland annat för biståndsbedömare, enhetschefer, socialsekreterare och privatanställda medicinska sekreterare. Men för andra, exempelvis för tandsköterskor, präster och vissa drifttekniker, har lönerna blivit mindre sammanpressade.