Får ha hund på jobbet – så löstes allergiproblemet
24 september 2021
Ett gäng i päls har flyttat in på utredningsenheten i Flen. Med tydliga regler kan medarbetare ta med sig hunden till kontoret. Så här har de riggat arbetsplatsen.
Det är första dagen på jobbet för Galax. Det är stressigt med allt nytt men lite godis räcker för att lugna den treåriga sheltiehannen. Chihuahuan Gizmo skäller till.
Emma Bauer, gruppledare på utredningsenheten för barn och unga i Flens kommun, har tagit hundingången med Selma. Nu rullar den lilla cockerpoon ihop sig i hundkorgen för en förmiddagsvila.
– Jag träffar många kolleger inne hos mig och därför har jag avgränsat så att hon inte ska springa fram när de kommer. Hon blir ju glad när det dyker upp någon i dörren, säger Emma Bauer.
Projektet Hund på jobbet startade för drygt två år sedan då flera medarbetare på socialförvaltningens utredningsenhet lyfte frågan om de kunde få ha med sig hunden till kontoret. Ett grundligt arbete drog igång.
Tydliga regler A och O
Frågan var hur det skulle gå att förena med eventuella allergier och hundrädsla hos kolleger. Men efter möten och diskussioner med personalen, ledningsgruppen, HR och kommunjuristen kom tydliga förhållningsregler på plats.
Grunden är att man inte ska behöva träffa hundar på jobbet om man inte vill. Hundägarna får därför bara använda den ena av de två personalingångarna och de sitter på samma våning i trevåningsbyggnaden, i de flesta fall i egna kontorsrum. Om någon delar rum måste kollegan vara med på noterna.
Städar bort hundhår på fritiden
Inga hundar får vara i de gemensamma utrymmena och man ansvarar själv för städningen av sitt kontor, utanför arbetstid. Och så får hunden så klart inte skälla eller rymma. Måste man gå från rummet, exempelvis för möten, ska den klara av att vara ensam.
Försöksperioden slog väl ut. Efter ett par månader var alla så nöjda med projektet att det permanentades och resultatet bekräftades vid ytterligare en medarbetarenkät något år senare.
Läs mer: Vabba med valpen? Så kan jobbet bli djurvänligare
Emma Bauer ser det som friskvård.
– Vi har ofta hög arbetsbelastning på socialtjänsten och det är psykiskt tungt. Har man då möjlighet att ha med sig hunden så har det positiva effekter. Man får en promenad och så kan man klappa lite på sin hund ibland. Djur har en bra inverkan på oss människor, säger hon.
Hunden – en stämningshöjare
Sammanhållningen på jobbet har också förbättrats, tycker Emma Bauer. Hundarna bidrar till att medarbetarna har något gemensamt, utanför själva arbetet.
– Kolleger som inte har hund hänger gärna med på promenad så det är bra även för dem.
Så blev hunden Selma Emmas kollega
Problemet
Flera hundägare på kontoret ville ha möjlighet att ta med sig hunden till jobbet. Hur skulle det gå till med tanke på eventuella allergier och hundrädsla hos kollegerna?
Så gjorde vi
Ett grundligt förarbete där såväl medarbetare som chefer tänkte och tyckte till för att komma fram till en gemensam policy. Vill man inte träffa hundar ska man slippa.
Så blev det
Ett tiotal hundar är med på kontoret regelbundet. De sprider en trivsam stämning och även medarbetare som inte själva har hund följer med på promenader.
Läs även:
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.