• Det är valpboom under corona. Sofia Södergren skulle gärna ta med sin hund Bosse Nilsson till jobbet om det gick.

Trender

Vabba med valpen – så kan jobbet bli djurvänligare

1 mars 2021

Det har varit en husdjursboom under corona. Borde det vara lättare att kombinera jobb och djur? Efter pandemin kanske vi vabbar när hunden är sjuk och får ledigt med lön för att ta katten till veterinären.

Hon är ingen hundmänniska. Eller rättare sagt: var. Tills hon träffade Bosse Nilsson och föll pladask.

– När jag såg denna gulliga lilla dunboll hos uppfödaren så sveptes jag med. Det har jag inte ångrat en sekund, säger Sofia Södergren.

Bosse Nilsson (namnet är en kompromiss: Sofia fastnade för Bosse, men sambon propsade på Nilsson) är en Jack Russel som nu har hunnit bli åtta månader.

Han är en av landets många coronavalpar – antalet hundar ökade med 15 procent förra året, enligt Jordbruksverket. Samma trend gäller även andra husdjur, både katt- och kaninförsäljningen har ökat under corona.

Risken är att många djurägare hamnar i en knivig sits när pandemin är över och det är dags att gå tillbaka till kontoret.

Som tur var kan Sofia Södergrens sambo ta med sig Bosse Nilsson till sitt jobb. För hennes egen arbetsgivare Gävle kommun, där hon är arbetshandledare på en daglig verksamhet, säger blankt nej.

– En hund hade varit fantastiskt bra för våra brukare. Men kommunal verksamhet är statisk. Jag tycker att det borde vara mer flexibelt. Man borde fråga sig: Är det en allergivänlig ras? Vilka möter man på jobbet?

Kontorshundar – så säger lagen

  • I arbetsmiljölagen finns inget uttalat förbud mot att ha hund med på jobbet. Däremot står det att ingen ska bli sjuk eller skadas på sin arbetsplats.
  • I arbetsgivarens ansvar ingår att bedöma om hundar innebär risk för ohälsa. Om en medarbetare är allergisk eller hundrädd kan chefen förbjuda hundar. Undantag är ledarhundar och andra hundar som är en del verksamheten.

En annan som länge har tyckt att det borde bli lättare att kombinera arbete och husdjur är Carina Hedlund.

För nästan tio år sedan skrev hon en motion till Visions förbundsmöte där hon föreslog att facket borde driva frågan om vah – vård av sjukt husdjur. En djurägarvariant av vab.

Idén föddes när Carina Hedlund under en period var tvungen att åka i skytteltrafik till veterinären med sin katt Gusten.

– Det kändes konstigt att jag som djurägare inte hade någon rätt att vara ledig utan var tvungen att plocka ut semesterdagar.

Men tiden var inte mogen och det raljerades en del över förslaget.

– Det är lätt att göra sig rolig, men ett djur kan stå oss närmare än föräldrar eller syskon. Vi som inte har barn kanske har känslor investerade i ett husdjur i stället, säger Carina Hedlund.

Läs mer: Vidga begreppet "nära anhörig"

Vision Direkt, förbundets rådgivning, får ibland frågor från djurägare. Rådgivaren Agnes Rolka fick nyligen ett samtal från en medlem som ville vara tjänstledig för att ta hand om sin nyinköpta valp.

– Hen blev besviken när jag berättade att man inte har rätt till det, utan att det är upp till chefen att bestämma.

Men Agnes Rolka tror att frågan om husdjursägares rättigheter är på väg att segla upp på agendan. Vissa fack och arbetsgivare har påbörjat en diskussion.

– Man ser att många är ensamma och att husdjuret är enda familjemedlemmen. Man har påbörjat en dialog om möjligheten att vara hemma med lön när husdjuret är sjukt eller går bort. Det tar nog lite tid innan vi är där, men jag tror att det kommer om några år.

Drömscenariot för en djurägare

  1. Möjlighet att ”vaha” – vara ledig för vård av sjukt husdjur.
  2. Vara tjänstledig med bibehållen lön när husdjuret är svårt sjukt eller har avlidit.
  3. Få besöka veterinär på betald arbetstid.