Därför är Mölndal Årets superkommun
24 september 2021
En stark arbetsmarknad, god ekonomi och ett väloljat samarbete mellan politiker och tjänstemän. Så lyder några av förklaringarna till att Mölndal har utsetts till Årets superkommun 2021.
Varje år rankar tidningen Dagens Samhälle Sveriges 290 kommuner i 18 kategorier. Det handlar om allt från hur många företag som finns och vilken utbildningsnivå kommuninvånarna har till hur kommunerna sköter sina kärnuppdrag inom skola, vård och omsorg.
Mölndal ingår i kategorin storstads- och storstadsnära kommuner och vann i kamp med 45 andra kommuner. Utmärkelsen är ett kvitto på att det går bra för kommunen, konstaterar Mio Saba Sjösten, stadsdirektör i Mölndal:
– Det är många variabler som ligger bakom framgångarna. Som arbetsgivare kan vi inte säga att allting beror på oss, därför anser jag att den här utmärkelsen tillhör alla som bor, jobbar eller verkar i kommunen.
För Mölndals del var det bland annat starka nyckeltal inom arbetsmarknad, ekonomi, kultur och fritid som blev avgörande. En framgångsfaktor är de satsningar man gjort på ledarskap och medarbetarskap, enligt Mio Saba Sjösten:
– Jag vill påstå att vi har en kultur där alla nästan sex tusen anställda känner att det får vara med att påverka och utveckla. Det ger en enorm skjuts i verksamheten.
Vad har du får råd till andra kommuner som sneglar avundsjukt på Mölndal?
– Det viktigaste är att försöka utveckla det man redan har. Ett bra samarbete mellan politiken och tjänstemannasidan, som vi har i Mölndal, är också helt avgörande. Som kommuninvånare vill man inte ha en massa tjafs, säger Mio Saba Sjösten.
Läs även:
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.