Tack för din roll i vår demokrati

22 januari 2021

När hundratals Trumpanhängare stormade Kapitolium var det inte bara ett angrepp på en byggnad och ett antal politiker, utan också på USA:s demokrati.

En chockerande händelse, och samtidigt en logisk avslutning efter fyra år med en president som hånat och motarbetat demokratiska insitutioner och traditioner.

Bredvid Donald Trumps välkända angrepp på medier, förnekelse av klimatförändringar och lögner om valfusk så har han även fört en i det närmaste antifacklig politik. Även det är ett angrepp på demokratin.

Fackföreningsrörelsen spelar nämligen en viktigt roll i vårt demokratiska samhälle. Några av de svenska fackförbundens första krav i slutet av 1800-talet var lika rösträtt för alla, frihet att organisera sig och 48 timmars arbetsvecka. Sedan dess har fackförbunden fortsatt att driva på för goda arbetsvillkor och löneökningar, men också spridit kunskap om hur vårt samhälle fungerar och därigenom stärkt individers möjlighet att vara med och påverka.

Under 1900-talet och 2000-talet har fack och arbetsgivare utvecklat och vårdat den svenska modellen. Inte minst blev 2020 ett bevis på det.

Trots att coronapandemin i våras la krokben för avtalsrörelsen och förändrade förutsättningarna på arbetsmarknaden kunde parterna mötas i slutet av året och komma överens på de allra flesta områden.

Och även om förhandlingarna kärvat eller resultatet låtit vänta på sig så har de följt den modell som vi haft i snart hundra år. En modell som blivit en grundläggande del av vår demokrati.

Som läsare av Tidningen Vision är du förmodligen en av Visions 200 000 medlemmar – och därmed bidrar du till vårt demokratiska samhälle.

Så sträck lite extra på dig och känn dig stolt medan du läser om de amerikanska facken som vädrar morgonluft, de senaste resultaten i avtalsrörelsen eller om arbetsvillkoren i det nya kontorslandskapet som växer fram i spåren av pandemin.