Här är yrkena som oftare får svår covid
19 april 2021
Risken att hamna på sjukhus med svår covid-19 är dubbelt så stor om man är pastor, behandlingsassistent eller fritidsledare. Det visar en ny studie.
Yrkesgrupper som arbetar nära andra människor behöver oftare ligga på sjukhus med covid-19. Det visar en studie från Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms län (CAMM).
Riskökningen syns främst i vårdsektorn med en fördubblad risk för bland annat sjuksköterskor och arbetsterapeuter.
Läs mer: Allt fler anmäler coronasmitta på jobbet
Även en del andra yrkesgrupper har en fördubblad risk, till exempel behandlingsassistenter, pastorer, fritidsledare och trafiklärare.
Att dessa yrkesgrupper sticker ut överraskade forskarna, som i sin rapport skriver: ”Vi vet inte vad som ligger bakom iakttagelsen. Möjliga faktorer kan vara att trafiklärare liksom behandlingsassistenter och pastorer under en längre tid befinner sig i slutna utrymmen (rum, bil) tillsammans med andra personer.”
– Det är centralt i riskbedömningen på arbetsplatserna att lägga stor vikt vid parametrar som närhet till andra människor och hur ofta man utsätts för sjukdom och smitta i arbetet. Det gäller vårdsektorn, men också andra sektorer där man är nära andra människor. Även ventilationen har betydelse, men det har vi inte kunnat studera, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och verksamhetschef på CAMM, i ett pressmeddelande.
Läs mer: Får jag vaccinera mig på arbetstid?
Studien baseras på uppgifter om nära 3000 personer, bosatta i Stockholms län som har vårdats på sjukhus för covid-19 någon gång under tidsperioden mars-november 2020.
Relaterade artiklar
Nu gör kyrkan plats för krigsgravar
Efter åratal av nedrustning är budskapet från statsmakterna att Sverige kan dras in i krig. Att se till att det finns mark för krigsgravar till fem procent av befolkningen är en av Svenska kyrkans uppgifter. I Eskilstuna innebär det 5000 kistgravplatser.