• Piteå kommun fick in sammanlagt tio tävlingsbidrag. En av vinnarna är Saga Wallerström, som ser en möjlighet att redan före examen testa sina kunskaper från utbildningen.

Hälsa

Nudging ska få Piteå kommun att röra sig mer

1 mars 2021

Hur får man de anställda i Piteå kommun att röra mer på sig och må bättre? Saga Wallerström får sammanlagt tre veckor på sig att testa sina idéer.

– Det känns jätteroligt och lyxigt att få prova sina vingar och testa mina kunskaper från utbildningen redan innan jag har tagit examen, säger hon.

Under hösten utlyste Piteå kommun en tävling för högskolestudenter där vinsten är ett jobb i tre veckor. Tävlingen handlade om att studenterna tillsammans med kommunen får förverkliga en idé som bidrar till att utveckla Piteå.

– Genom en sån här insats får vi möjlighet att väcka intresse för kommunen. Samtidigt som det såklart är jättespännande idéer som ska förverkligas, säger Maria Renström, personalstrateg i Piteå kommun i ett pressmeddelande.

Nudging i hälsoarbetet

Nu står det klart vilka två projekt som ska genomföras. Johanna Hagberg och Klara Hultin ska ta fram en gång- och cykelplan.

Saga Wallerström, som går kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet, ska utveckla metoder för hur kommunen kan använda sig av nudging i det interna hälsofrämjande arbetet.

Lätt göra rätt

– Nudging är en metod för att skapa positiva beteendeförändringar och göra det lätt för människor att göra rätt val. Projektet går ut på att hitta och testa små "knuffar" som får medarbetarna i Piteå kommun att göra hälsofrämjande val.

Hur ska du knuffa dem åt rätt håll?

– Det är inte helt spikat ännu. Jag har just börjat intervjua en arbetsgrupp för att ta reda på vad de har för vanor och vad de vill förändra, säger Saga Wallerström.


Relaterade artiklar