Digitala möten kan bli olagliga i framtiden
1 mars 2021
Digitala fullmäktigemöten har blivit mer regel än undantag under pandemin. Men en dom i förvaltningsrätten kan göra dem olagliga i framtiden.
På ett fullmäktigesammanträde i december skulle ett nytt kommunalråd väljas i Luleå kommun. På mötet, som skedde digitalt, reagerade en åhörare på att de ledamöter som var med på distans bara kunde se den som talade.
– Det är en demokratisk fråga. Alla har sin fulla rätt att synas och höras, argumenterade mannen, som överklagade mötets giltighet med hänvisning till kommunallagens krav på att samtliga deltagare vid fullmäktigemöten måste vara synliga för varandra.
Läs även: Han skapar säkra digitala möten
Förvaltningsrätten i Luleå ska nu ta ställning i frågan, som hittills inte har prövats juridiskt. I väntan på den domen har rätten bestämt att de beslut som fattades på det digitala fullmäktigemötet i december ska upphävas och tas på nytt.
Till Dagens Samhälle säger Helena Linde, förbundsjurist på SKR, att det skulle få stora konsekvenser för många kommuner om förvaltningsrätten ogiltigförklarar Luleås fullmäktigemöte.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.