Allt fler anmäler coronasmitta på jobbet
22 februari 2021
I februari anmälde fler än någonsin tidigare att de fått eller riskerat att få covid-19 på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. LSS-boenden är särskilt utsatta.
Om du blivit smittad eller exponerats för corona på jobbet så måste arbetsgivaren anmäla det till Arbetsmiljöverket. Och nu skjuter anmälningarna i taket. Hittills i år har det gjorts över 5 100 corona-anmälningar och andra veckan i februari gjordes en toppnotering. Förra året låg siffran på 5 221.
Flest anmälningar kommer från vård- och omsorg. Äldreboenden sticker ut, men även LSS-boenden, där personer med fysiska eller psykiska funktionsvariationer bor. Anmälningarna beror ofta på att en personal har riskerats att smittas av en brukare eller kollega.
5168
Så många anmälningar är kopplade till corona till och med vecka 6 i år. Under 2020 gjordes totalt 5 221 anmälningar.
Flera utmaningar på LSS-boenden
Helena Stammarnäs är skyddsombud och LSS-samordnare vid ett boende i Stockholm där man flera gånger trott att smitta brutit ut men där det visat sig vara falsk alarm. Hon är inte förvånad över att många anmälningar kommer från LSS-boenden.
– En svårighet inom LSS är att det inte finns någonstans att flytta en person som blivit lindrigt sjuk i covid. Den får inte bo på en gruppbostad med andra sjuka utan ska vårdas i hemmet. Det innebär att flera i personalen exponeras för smitta, säger hon.
Ett annat problem är att personer med kognitiva svårigheter kan ha svårt att förstå att de måste stanna i sin bostad vid sjukdom. Därför måste personal alltid finnas på plats, och därmed ökar risken för smitta.
Många anmälningar från i höstas
Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, ser flera orsaker till att anmälningarna ökat så mycket. Dels har det blivit lättare att testa sig vilket gör att det är enklare att se om man blivit smittad på jobbet. Dels har myndigheten nyligen förtydligat informationen på hemsidan om att arbetsgivare är skyldiga att anmäla samt att de bör anmäla även retroaktivt.
– Många anmälningar som kommer in nu rör händelser som skedde i höstas, säger Ulrika Scholander.
Läs även:
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.