Slangordstest när unga rekryterade fritidsledare
26 februari 2021
Ett slangordstest och intervjuer där kandidaterna fick ta ställning till olika scenarier. Det blev väldigt annorlunda när chefen Lars Hultin lät Alexandra Lantz och andra ungdomar rekrytera en fritidsledare i Klippan.
Lars Hultin, chef för fritidsförvaltningens ungdomsverksamhet i Klippan, behövde i höstas anställa en ny fritidsledare. Men hur hittar man någon som går hem hos dem som verksamheten är till för, ungdomar mellan 13–19 år?
– Vårt uppdrag är att ge unga inflytande, inte minst nu när barnkonventionen är lag. Dessutom kommer ungdomarna inte till våra fritidsgårdar om de inte gillar personalen.
Lars Hultin valde därför att involvera ungdomarna själva, genom hela processen. Första steget blev att samla frivilliga och be dem att skriva ner vad de ser som viktiga egenskaper hos en fritidsledare. Det stora pappret blev fullklottrat och sitter numera uppsatt inne på fritidsledarnas personalrum som en daglig påminnelse.
– Det kom upp många spännande tankar, mest framträdande var önskemålet om en lyssnade person som visar att hen tycker om att vara här.
Tre ungdomar deltog
Därefter utsågs en rekryteringsgrupp bestående av personalrepresentant samt tre frivilliga fritidsgårdsbesökare. En av dem var Alexandra Lantz, 15 år, som kommer till fritidsgården flera gånger i veckan.
– Jag tänkte först att jag inte vet någonting om hur man anställer folk. Men efter att Lasse hade peppat mig så valde jag att vara med. Det är jag jätteglad för nu.
Lars Hultin hade fått in hela 60 ansökningar. Efter att ha sållat ut de som saknade formella meriter, skickade han ut resterande till rekryteringsgruppen.
De stötte och blötte de olika ansökningarna, och tog även med sig de synpunkter som kommit upp vid mötet då fler ungdomar var med. Så småningom enades gruppen om sex favoriter att kalla på intervju.
"Spännande intervjuer"
Därefter följde ett möte kring vilka frågor som skulle ställas. Ungdomarna ville bland annat veta hur väl kandidaten kände till olika slangord och om hur hen skulle hantera en svårare situation, som exempelvis orosanmälan.
– Intervjuerna blev spännande, det blev mer av att ta ställning till olika scenarier och ett djupare samtal än vad jag tidigare har varit med om, säger Lars Hultin.
Till slut föll valet på Linnéa Lundblad. Hon arbetar i dag på tjej- och transjouren i Malmö och gruppen var överens om att hon skulle kunna tillföra nya perspektiv. Lars Hultin var i förväg lite orolig för att åsikterna skulle gå isär.
– Då hade ju jag som chef behövt ta det slutgiltiga beslutet och det hade lämnat en känsla av skendemokrati. Men nu var vi helt överens och kunde gå ungdomarna till mötes.
Linnéa Lundblad blev å sin sida erbjuden ett jobb även på en annan fritidsgård samtidigt.
– Just att ungdomarna var med och att Lars var så tydlig med att de ska involveras, var faktiskt avgörande för mitt val. Jag ser jättemycket framemot att börja på mitt nya jobb.