• ”Vi ville öva på metoden i mindre skala för att dra lärdomar inför att göra en medborgarbudget”, säger projektledaren Helena Axelsson-Fisk, här med Camilla Sundberg-Skogström som lämnat in ett förslag till medarbetarbudgeten.

Arbetsmiljö

50 000 kronor till förbättringar i arbetsmiljön

18 juni 2021

Säters kommun är först med att testa på medarbetarbudget. Här får de anställda lämna förslag på hur arbetsmiljön kan förbättras. ”Det är ett positivt initiativ”, säger en av deltagarna.

Tänk om du och dina kolleger fick en budget på 50 000 kronor för att förbättra arbetsmiljön. Vad skulle ni hitta på då?

Detta har blivit verklighet i Säters kommun, som är först i landet med att testa en så kallad medarbetarbudget. De anställda inom samhällsbyggnadssektorn har fått lämna förslag på prylar, tjänster eller upplevelser som kan lyfta arbetsmiljön. Alt-textHelena Axelsson-Fisk.

– Budgeten är 50 000 kronor och hittills har ett tiotal förslag kommit in. Jag är jättenöjd över gensvaret, säger Helena Axelsson-Fisk, projektledare.

Medarbetarna röstar

Än så länge är det hemligt vad förslagen innehåller. Helena Axelsson-Fisk går igenom dem och sedan ska medarbetarna rösta på sina favoriter. Resultatet väntas i höst.

En av de som deltagit är Camilla Sundberg-Skogström, återvinningsansvarig. Alt-textCamilla Sundberg-Skogström.

– Jag och kollegerna satt och spånade under en fika och kom på en idé. Jag tycker det här är ett positivt initiativ från arbetsgivaren, det känns bra att kunna påverka. Enda utmaningen var att göra en budget över kostnader, det var svårt eftersom jag inte visste hur många som kunde vara intresserade av aktiviteten, säger hon.

Satsar på medborgarbudget

Att göra en medarbetarbudget är ett sätt att dra lärdomar från metoden. Planen är att framöver växla upp till en medborgarbudget – då är det medborgarna som lämnar förslag och röstar och budgeten är mycket större.

Säters kommun är en av åtta som deltar i ett projekt från Sveriges kommuner och regioner, SKR. De ska göra minst två medborgarbudgetar under tre års tid.

– Medborgarbudget är en stor rörelse internationellt, mycket större än i Sverige. Det handlar om att lämna ifrån sig beslutsansvaret till populationen, säger Helena Axelsson-Fisk.

Läs mer: Så hittar ni jobbglädje trots tuffa tider


Relaterade artiklar