• ”Otroligt intensivt, otroligt spännande, omtumlande, häftigt”. Så sammanfattar Eva Nordmark sitt första år som arbetsmarknadsminister.

Arbetsmarknad

Ministern som trivs under press

28 september 2020

Misstroendevotum. Ett regeringssamarbete som gnisslar. En pandemi som utlöst en historiskt hög arbetslöshet. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har haft ett allt annat än lugnt första år.

Dagen efter att Eva Nordmark tillträdde sin post konstaterade Dagens Samhälles kommentator Cecilia Garme att ”arbetsmarknadsministern hamnar i en perfekt storm av dåliga förutsättningar” och att hon ”får ta ett helvete i taget”. 

Så här i efterhand kan man snarare påstå att Eva Nordmark fick ta flera helveten på en och samma gång.

– Misstroendeomröstningen kom ju väldigt snabbt. Om någon hade sagt: Vill du bli statsråd men by the way du kommer bli utsatt för fyra veckor av ständiga presskonferenser och jagande… Ja, det var nog bra att jag inte visste det, säger hon i dag.

Eva Nordmark

Gör: Arbetsmarknadsminister (S).

Ålder: 49 år.

Familj: Man och två barn.

Fritid: Är mycket i skogen, älskar att vara ute i naturen. Åker skoter när jag är hemma i Norrbotten.

Bästa politiska motståndaren: Elisabeth Svantesson (M), hon är påläst, kunnig och en trevlig person.

I januariavtalet, som regeringen hade slutit med Centerpartiet och Liberalerna, hade Centern fått igenom att Arbetsförmedlingen skulle privatiseras och därför skulle runt 130 av myndighetens 242 kontor avvecklas. Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att stoppa avvecklingen genom att rikta ett hot om misstroendevotum mot Eva Nordmark.

– Att vara med om den här processen var tufft, men det var också… spännande. Får man säga så? Det låter nästan tokigt. Jag och min stab blev verkligen ett team på kort tid. Det var bara pang på, vi måste leverera.

”Leverera”. Det är ett återkommande ord när Eva Nordmark berättar om sina drivkrafter och det som regeringen gjort under hennes första år.

Alt-textEva Nordmark vill se ett större fokus på den ”långsamma döden” på arbetet, nämligen stress.

Historiskt hög arbetslöshet

Just nu ligger arbetslösheten på 9,1 procent, allt fler hamnar allt längre bort från arbetsmarknaden och det finns prognoser på att de långtidsarbetslösa kan bli uppemot 200 000 nästa år.

– Den kris som vi går genom just nu är den allvarligaste i modern tid. Men vi har i grunden en välfungerande arbetsmarknad, det behöver vi fortsätta att leverera, säger Eva Nordmark.

Hon låter genuint stolt när hon gör en kort sammanfattning av hur regeringen har tacklat coronapandemins effekter.

– Vissa veckor har vi haft tio regeringssammanträden. Vi har jobbat så stenhårt för att rädda svenska jobb, skjuta till mer pengar till välfärden, sett till att människor får en höjd a-kassa. Vi har skapat sommarjobbsmöjligheter för unga och förlängt det under hösten. Vi har levererat som aldrig förr och det har varit nödvändigt att göra det.

Hennes starkaste rekommendation till den som har förlorat jobbet till följd av pandemin är att utbilda sig. 

– Det vi behöver se till att göra är att rusta människor så att de får utbildning och den kompetens som krävs för att kunna ta de jobb som finns i ekonomin.

Ilska mot orättvisor växte i tonåren

Studier är något som Eva Nordmark återkommer till flera gånger, kanske på grund av sin egen bakgrund.

Hennes väg in i politiken gick som för så många andra via ungdomsförbund. Ilskan mot orättvisorna hon uppfattade i tonåren blev som tydligast när det gäller social snedrekrytering till universitet och högskola.

– Jag är uppvuxen i en familj där ingen egentligen har pluggat. Jag tyckte att det var att fuska sig förbi, att man måste jobba och göra rätt för sig. Men via SSU träffade jag folk som pluggade och tänkte att de var ju inte så konstiga. Men för mig var det en främmande värld, och då är jag ändå uppvuxen intill Luleå tekniska universitet, LTU.

Hon hade själv jobbat där på somrarna, men i övrigt var Eva Nordmarks enda koppling till LTU mamma Birgitta, som jobbade där som lokalvårdare. Efter studier i statsvetenskap, arbete som riksdagspolitiker och senare förbundsordförande för SKTF, nuvarande Vision, blev hon ordförande för LTU.  

– Jag minns ett tillfälle då jag sa till någon i styrelsen att jag skulle luncha med min mamma. Vilken institution jobbar din mamma på? undrade personen. När jag sa att hon var lokalvårdare sågs det som jättekonstigt. Det är klart att jag insåg att det inte är jättevanligt att lokalvårdarens barn blir universitetsordförande, men det är den resan som alla barn i vårt land ska få göra. Alla ska ha möjlighet att leva sin dröm och plugga.

Alt-textI coronas spår växer ungdomsarbetslösheten. Eva Nordmark besökte Fryshuset i Stockholm i slutet av sommaren för att se hur organisationen arbetar för att unga inte ska tappa hoppet om att få jobb i framtiden.

"Kommer leverera januariavtalet"

Hon är satt att driva igenom en överenskommelse som hon själv inte har förhandlat fram och som hennes parti har gjort med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Hur är det då att vara en sosse i hjärtat, men behöva jobba för en politik som inte är renodlat socialdemokratisk? 

– Det var en av de frågor jag fick från statsministern när han undrade om jag ville bli statsråd. För mig är det viktigt med äkthet och att kunna stå för de beslut jag tar och de reformer jag levererar. Det är sant att det här är resultatet av kompromisser och hade jag själv eller mitt parti bestämt så hade det inte blivit exakt så här. Men det har gått väldigt bra, tycker jag. Jag kommer att leverera januariavtalet.

Frågan är om det rent objektivt går att säga att det har gått ”väldigt bra” för genomdrivandet av avtalet. Ett tydligt exempel på slitningarna är utredning av Las, Lagen om anställningsskydd, som Centerpartiet fick igenom i överenskommelsen. När utredaren den 1 juni presenterade sina förslag underkändes de av Eva Nordmark samma dag. Hon menade att förslagen skulle rucka på maktbalansen mellan arbetsgivare och anställda.

– Avtal är till för att hållas, svarade då vikarierande centerledaren Anders W Jonsson via medier.

Två av förslagen var att det skulle bli enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp en anställd på grund av personliga skäl och att fler undantag skulle kunna göras från turordningsreglerna.

"Viktigt att balansen upprätthålls"

Regeringens enda förhoppning nu är att arbetsgivare och fack kommer fram till en egen överenskommelse om förändringar av Las. I slutet av september, efter att denna tidning gått i tryck, väntas resultatet av diskussionerna presenteras. När Eva Nordmark i mitten av september får frågan om inte Socialdemokraterna helt enkelt borde respektera avtalet genom att acceptera utredningens förslag blir hon först tyst. Sen kommer ett skratt:

– Ja, så här: Just nu är bollen hos parterna och jag har goda förhoppningar om att de kommer överens. För oss socialdemokrater är det viktigt att balansen mellan parterna upprätthålls när vi gör förändringar i arbetsrätten.

Det råder alltså oklarheter om vad som egentligen sker om fack och arbetsgivare inte kommer överens. Frågar du de borgerliga gäller utredarens förslag. Frågar du Eva Nordmark blir det ännu fler förhandlingar.

När hon tillträdde sin post, i en tid som nu känns rejält svunnen, uppgav hon att hon ville prioritera arbetsmiljöfrågor och fokusera på den psykiska ohälsan i arbetslivet. Ambitionen finns kvar och regeringen kommer därför att i slutet av året presentera en ny arbetsmiljöstrategi, som utvidgar nollvisionen om att ingen ska dö till följd av sitt jobb.

– När vi jobbar med nollvision så pratar vi mycket om olyckor. Men jag vill titta mer på den ”långsamma döden”, om man får kalla den så: Människor som på grund av stress, och dåliga förutsättningar på jobbet blir sjuka och dör. Det här handlar om jämställdhet, för vi vet att många kvinnor har en ansträngd situation.

Att blicka tillbaka på sitt första år har hon inte haft tid med. Och trots alla ”helveten” hon behövt hantera säger hon att hon har haft roligt varje dag och att hon inte skulle ha velat vara en minister i en mindre turbulent tid.

– Varje kris är också en möjlighet att vända en utveckling. Jag trivs när det är utmaningar. 


Relaterade artiklar