Facken manifesterar för välfärden i Umeå
24 februari 2020
Facken i Umeå kommun ledsnade på att folk inte fattade hur hårt de senaste nedskärningarna slår mot socialtjänst, omsorg och skola. Därför arrangerade de tillsammans med andra lokala krafter en manifestation för mer pengar till välfärden.
Trots det senaste miljardtillskottet från regering och riksdagen står Umeå, liksom många andra kommuner, inför kraftiga besparingar. Något som kommer att kräva rejäla kostnadsminskningar för befintliga verksamheter, men även nedläggningar, exempelvis av ett äldreboende.
– Vi vrider och vänder hela tiden på slantarna för att få budgeten i balans och jobbar under trycket av nya besparingar. Allt som inte är lagstadgad verksamhet ses över, säger Visions avdelningsordförande Marie Sandström.
Så gjorde vi
Problemet
Ett stort underskott i Umeå kommuns budget kräver kraftiga neddragningar, vilket påverkar alla yrkesgrupper.
Så gjorde vi
En manifestation för allas rätt till välfärd arrangerades med hjälp av bland andra sex olika fackförbund.
Så blev det
Hundratals personer kom till manifestationen, som också fick stor uppmärksamhet i olika medier.
Gick samman
Hon och hennes lokala fackliga kolleger i Vårdförbundet, Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet, Kommunal och SSR kände att måttet var rågat och att det var dags att agera. Tillsammans med lokalpolitiker och organisationen Funktionsrätt Umeå bestämde de sig för att arrangera en manifestation för att uppmärksamma problemet.
– Alla kommer någon gång i kontakt med välfärden. Att bedriva god välfärd med minimala resurser är en för stor utmaning för kommunerna och även för regionerna, säger Marie Sandström.
Under ett antal möten i slutet av 2019 diskuterades hur manifestationen, som främst riktar sig till politikerna i riksdag och regering, skulle läggas upp.
Att samarbetet fackförbunden emellan fungerat så bra tror Marie Sandström beror på att de sedan länge har en god samverkan i kommunen.
– Till exempel träffas vi alltid några dagar innan vi har central samverkan med arbetsgivaren för att prata ihop oss. Det ger oss chansen att lyssna in de andra fackens synpunkter och ta in deras perspektiv, säger hon.
Att det fackliga samarbetet fungerar väl i Umeå är något som Anton Markeby, sektionsordförande för Kommunal Umeå, bekräftar.
– Även om vi inte alltid tycker likadant försöker vi hålla ihop och stötta varandra. En bra organisation ger även ledarna goda förutsättningar och samtidigt brukar vi få stöd av Vision om vi exempelvis tar strid mot nedskärningar bland våra yrkesgrupper, säger han.
Hundratals på plats
Lördagen den 25 januari klockan två på eftermiddagen var det dags. Hundratals personer kom till Rådhustorget för att vara med om det ovanliga arrangemanget, berättar Marie Sandström.
– Jag har aldrig tidigare varit med om att folk gått till torget på det här sättet. Det gav kraft.
Nu vill både Marie Sandström och Anton Markeby att den här typen av manifestationer ska sprida sig över landet.
– Jag hoppas att det här blir en budkavle riktad till riksdag och regering om att vi behöver mer resurser, som går från ort till ort. Besparingar är något vi alla står inför, både kommuner och regioner, säger Marie Sandström.
Hårda tider i många kommuner
- Många kommuner står inför stora neddragningar på grund av minskande skatteintäkte, något Tidningen Vision skrivit om tidigare. Spana in vår granskning här.
- Det beror på att andelen barn, unga och äldre ökar mycket mer än den arbetande delen av befolkningen.
- Samtidigt går landet nu in i en lågkonjunktur vilket innebär att skatteintäkterna krymper ännu mer. Följden av detta blir att utgifterna för omsorg, socialtjänst och skola inte täcks upp av inkomsterna från kommunernas skatteintäkter. Något som leder till att budgeten i många kommuner inte går ihop.
Relaterade artiklar
Kommunikatör: Jämför din lön med andra i din ålder
Kommunikatörer och informatörer i kommuner når som mest en lön på 43 900 kronor i snitt under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Regionanställda i samma yrke tjänar som mest 46 500 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Planerare och utredare: Jämför din lön med andra i din ålder
Planerare och utredare som jobbar regioner når som mest en genomsnittlig månadslön på 54 000 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. För kommunanställda ligger snittet som mest på 44 500 kronor. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.