Nu funkar heltid för Nicole
19 augusti 2019
Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.
Personalvetaren Nicole Areskoug började jobba halvtid på God assistans syd när hennes dotter var nio månader. Då var hon på kontoret en dag i veckan (den dagen var barnets pappa föräldraledig) och arbetade resten av timmarna på kvällarna när dottern sov.
– Det var helt fantastiskt att kunna börja på ett nytt jobb på det sättet, säger hon.
I dag jobbar Nicole heltid, trots att hon har två timmars pendlingstid till och från arbetsplatsen. Det är möjligt tack vare att hon kan styra sina arbetstider själv. I dag jobbar hon oftast från klockan 7 till 15 och sedan ytterligare någon timme på kvällen efter att dottern nattats.
– Vi har en superbra ledning som är tydliga med att vi som anställda ska kunna både jobba och vara föräldrar, säger hon.
– För mig betyder det väldigt mycket. Jag älskar verkligen mitt jobb och vill inte behöva välja mellan att jobba heltid och att ha tid för mitt barn. Jag hade aldrig kunnat jobba hundra procent om jag inte haft möjlighet att lägga upp jobbet så här.
Mycket frihet
Nicoles chef heter Magnus Ivarsson och är vd för God assistans syd. Han sammanfattar sin ledarskapsfilosofi med att det ska vara ”mycket frihet under ansvar och att det ska gå att kombinera jobbet med att ha barn.”
Därför får de fyra tjänstemännen på bolaget själva välja helt fritt om de vill jobba hemifrån eller vara på kontoret tisdag till fredag. På måndagarna har de morgonmöten och då är alla på plats.
De anställda lägger också fritt upp sina arbetstider (utom måndagar). Det viktiga är att jobbet blir gjort, inte var eller när. Dessutom får helst inga möten som börjar före klockan 9 eller slutar efter klockan 15 bokas in. Inga mejl får heller skickas efter klockan 17.
– Om det börjar plinga till i mobilen när man gått från jobbet förstörs återhämtningen. Det är därför vi har den regeln. Och är det så att det händer något akut under kvällstid tar jag hand om det, säger Magnus Ivarsson.
Får mer tillbaka
Han menar att det finns mycket att vinna på att föräldraanpassa arbetsplatsen.
– Fördelarna är att jag får en personalgrupp som trivs och mår bra. Och ju mer frihet jag ger desto mer ger de tillbaks. När det är mycket att göra kavlar alla upp ärmarna utan att tveka.
Han rekommenderar fler att göra som God assistans syd.
– Arbetsgivare som inte gör det lever i det förgångna. Stämpelklocka och stela arbetstider är 90-tal. Man många vill göra karriär trots att de har småbarn, det måste vi inse.
Så gör God assistans syd
- De anställda väljer själva om de vill jobba hemifrån eller sitta på kontoret alla de dagar i veckan då inga möten är inbokade.
- Inga mejl skickas efter klockan 17. Den som jobbar kväll ställer in fördröjning på e-posten.
- Inga möten börjar före klockan 9 och eller slutar efter klockan 15.
- Det är frivilligt att övernatta under konferenser. Den som vill kan åka hem och komma tillbaka.
- De anställda har en friskvårdstimme i veckan som de förväntas ta ut.
Läs även:
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.