Podd för oroliga föräldrar
21 januari 2019
Tonårstiden – hur svårt kan det va? Så heter Örebro kommuns podd riktad till de som vill bli mer säkra på hur de ska klara rollen som tonårsförälder. Jessica Widenström är en av programledarna.
Varför drog ni igång en podd?
– För att det finns en efterfrågan. Vi märker det på att det är så många tonårsföräldrar som ringer till oss på Föräldrastödet. Vi tänker att det ska vara ett lättillgängligt forum där föräldrarna själva ska kunna välja ett ämne de vill veta mer om.
Varför behövs det?
– Tonårstiden är en period när konflikterna ökar. Tonåringen blir allt mer självständig och föräldrarna osäkra på hur mycket de kan släppa taget. Det finns också en oro för det man som förälder inte vet så mycket om, som till exempel sociala medier.
Vad är det ni erbjuder?
– Vi samtalar om olika ämnen med inbjudna gäster. Första avsnittet släpptes i november. I det pratade vi om frigörelse med en av kommunens fältassistenter. Efter det har vi gjort avsnitt om alkohol och droger. Framåt tänker vi bland annat ta upp psykisk hälsa, sex och tobak. Vi hoppas kunna göra ett avsnitt per månad och hålla på åtminstone hela 2019. De som lyssnat kan sedan ringa oss med frågor eller mejla till tonarstiden@orebro.se.
Hur gör ni för att nå ut?
– Vi har bland annat gjort reklam på bussar, delat ut flyers och spridit information i skolorna på föräldramöten.
Vad vill ni uppnå?
– Vi hoppas kunna bidra med tips och stöd och ge några argument som föräldrar kan använda när de diskuterar med sin tonåring. Vi hoppas också kunna nå ut till en lite större grupp än de som ringer till oss.
Du är kurator. Har du också någon erfarenhet av att göra radioprogram?
– Nej. Från början trodde jag att jag skulle sitta i en arbetsgrupp och komma med idéer och hitta på teman. Men så blev jag tillsammans med en kollega också programledare som samtalar med våra gäster. Jag är van att prata med folk, men inte på just det viset.
Läs även:
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.