Pensioner

Arbetslivet förlängs

24 september 2018

Beska besked för de japanska arbetstagarna och omfattande protester mot en impopulär reform i Ryssland. Runt om i världen höjs pensionsåldern för att klara kostnaderna i takt med att livslängden ökar.

Japan och Ryssland är bara två exempel. Men också i till exempel USA, Italien, Frankrike, Danmark, Grekland, Irland, Australien och Sverige finns långt gångna planer på att förlänga arbetslivet.

Varför är frågan på tapeten just nu?

– Anledningen är att vi lever längre, ­pengarna ska fördelas på allt fler under en längre tid, därmed behöver pensionsåldern anpassas, säger Sari Wonsell, Visions pensionsexpert.

Finns det något land som går mot strömmen?

– Inte vad jag känner till. Sverige är långt ifrån ensamt om att planera en högre pensionsålder. Vårt grannland Danmark toppar listan med en framtida pensionsålder på 72 år, de anses också ha världens bästa pensionssystem.  

Hur jobbar Vision med frågan?

– Vi analyserar det svenska pensionssystemet och alla omkringliggande system såsom sjukersättning och a-kassa. Förutom högre pensionsålder ser vi att en ökad inbetalning är nödvändigt. Att bara fortsätta höja pensionsåldern i takt med att livslängden ökar kan bli riskfyllt. Pensioner måste byggas upp stabilt och på lång sikt.     

När går VÄRLDEN i pension?

Ryssland: I somras lanserade den ryska presidenten Vladimir Putin en pensionsreform. Män, som idag går i pension vid 60, skulle enligt förslaget pensioneras vid 65, medan kvinnor, som lämnar arbetslivet vid 55 skulle göra det vid 63. Efter omfattande protester reviderades förslaget till 60 år för kvinnornas del.

USA: I dag 66 år för både kvinnor och män. År 2027 kommer pensionsåldern höjas till 67 år.

Japan: 61 år för män och 60 år för kvinnor. Nyligen meddelande premiärministern Shinzo Abe att pensionsåldern kommer att höjas till 65 år för att klara välfärden med en åldrande befolkning.

Italien: I dag 66 år för män, 62 år och 3 mån för kvinnor. Från och med år 2022 blir pensionsåldern 67.

Sverige: Rätt att ta ut allmän pension från 61 och rätt att vara kvar på jobbet till 67. En blocköverskridande majoritet är överens om att stegvis höja båda gränserna, från dagens 61 till 64 och från dagens 67 till 69.


Relaterade artiklar