Friskvård

Galoppera med rabatt

23 februari 2018

Från årsskiftet får friskvårdsbidraget användas till fler aktiviteter. Du kan satsa på golflektioner, rida en sväng eller ta ett örtbad.

Skatteverket har ändrat reglerna för vilka motions- och friskvårdsaktiviteter som friskvårdsbidraget får användas till. Nytt är att ridning, golf, segling och utförsåkning omfattas. Men även vibrationsträning samt att använda saltrum för avslappning och stresshantering och att ta sig ett örtbad är godkända motions- och friskvårdsaktiviteter.

– Reglerna har ändrats i takt med att samhället förändrats, många människor har fått ett större intresse för de här sakerna. Vi har ingen laglig möjlighet att begränsa vilka former av aktiviteter som ska godkännas så länge de kan sägas vara av enklare slag och av mindre värde, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist.

Däremot är det inte okej att använda friskvårdsbidraget till en vanlig kiropraktor- eller naprapatbehandling.

– Det är ju sjukvård och har aldrig varit en fråga inom skattelagstiftningen, säger Pia Blank Thörnroos.

Tanken med det skattebefriade friskvårdsbidraget är att arbetsgivare ska kunna erbjuda sina anställda förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter upp till ett värde av 5 000 kronor per år. En förutsättning är dock att den anställda kan uppvisa ett kvitto och att motions- och friskvårdsaktiviteterna riktar sig till hela personalen.


Relaterade artiklar