• Sedan Anna-Maria Varpenius gått kursen, ledd av dramapedagogen Malin Stintzing, har hon blivit bättre på att prioritera sig själv.

Stress

Hejdade stressen med konst & drama

13 april 2017

Drama, poesi, måleri och samtal bromsade stressen bland 18 anställda i Sigtuna kommun. Och snart får pilotprojektet, som inspirerats av Kultur på recept, en efterföljare.

Problemet: Höga sjuktal i kommunen

I Sigtuna kommun är sjuktalen höga. Under förra året var drygt 9 procent av de anställda sjukskrivna. Det gav dramapedagogen Malin Stintzing på Sigtuna kulturskola idén att använda kulturen som redskap för att förebygga stress. Hon hade inspirerats av ”Kultur på recept”, ett projekt i Skåne där långtidssjuka blivit hjälpta av att ta del av och utöva kultur.

– Jag ville pröva att använda mig av dynamisk pedagogik som metod för att motverka stress, säger Malin Stintzing.

Hon erbjöd kommunens HR-avdelning att köpa in kursen vilket de tackade ja till. Deltagarna fick enskilt och i grupp arbeta med sig själva, sin hälsa och sitt förhållningssätt genom att delta i olika kulturaktiviteter under sex halvdagar. Målgruppen var personer i riskzonen för att drabbas av arbetsrelaterad stress.

Anna-Maria Varpenius, rådssekreterare på Sigtuna kommun, var en av deltagarna. Hon hade tidigare varit sjukskriven för utmattningsdepression och ville gärna slippa bli sjukskriven än en gång.

– Jag är 57 år och vill absolut inte gå in i väggen igen. Och så gillar jag konst och kultur. Det var därför jag anmälde mig när jag såg anslaget på intranätet.

Så gjorde vi: Prova på olika kreativa tekniker

De 18 kursdeltagarna fick pröva på en rad olika kreativa tekniker: måla, rita, bygga installationer, skriva dagbok och poesi, spela rollspel, göra drama- och rörelseövningar, göra ljudkompositioner, avspännings- och samspelsövningar. Deltagarna fick via de olika övningarna utforska teman som: ”Plikt och lust i arbetet”, ”Tillit och kontroll”, ”Ett liv i balans – vad behöver jag?” och sedan reflektera enskilt och i grupp kring sina upplevelser.

– Det finns mycket glädje i kulturutövandet och en stor kraft i att vara en grupp som vi drog nytta av, säger Malin Stintzing.

Anna-Maria Varpenius berättar att hon först var lite misstänksam mot övningarna. Men sedan gav hon det en chans.

– Och då blev det verkligen väldigt, väldigt bra! Vi fick en mycket tillåtande och skön stämning i gruppen, säger hon.

Malin Stintzing var noga med att poängtera att det inte var någon konstkurs, utan att målet med kursen var att må bättre.

– Det handlade inte alls om att prestera på något sätt, utan om att jobba med sig själv och sitt förhållningssätt.

Så blev det: Fick en bild vad de ­behövde för att må bra

Kursutvärderingen visar att deltagarna var mycket nöjda. Det enda missnöjet handlar om att kursen var för kort. Flera säger att de blivit bättre på att prioritera sig själva, säga nej och sätta gränser.

– Många hade börjat sätta större värde på sig själva och fått en klarare bild av vad de behövde för att må bra, säger Malin Stintzing.

För Anna-Maria Varpenius har kursen betytt mycket. Hon har lärt sig att sluta älta och i stället släppa sådant som hon inte kan göra något åt. Hon har också börjat ta promenader på lunchen, ta ut komptimmar i ledighet i stället för pengar och blivit bättre på att prioritera.

– När alla har jättemycket att göra och jobbar som galningar är det bra att kunna stanna upp och tänka: vad är det viktigaste just nu?

Chefernas inställnings till att deltagarna har gått kursen har varierat. En del har inte lyckats lyfta bort arbetsuppgifter i den mån de lovat trots att de godkänt kursen. Men Anna-Maria Varpenius har fått fullt stöd av sin chef.

– Det är jättehäftigt att kommunen satsar pengar på det här, det är verkligen framsynt, säger hon.

Förhoppningsvis fortsätter kursen längre fram. Till våren planeras en liknande kurs för chefer.


Relaterade artiklar