Vision organiserar många medarbetare inom HVB. I denna rapport har vi undersökt medlemmarnas arbetssituation och ställt frågor om trygg och säker vård. Resultatet visar att de flesta medlemmar upplever sitt arbete som meningsfullt och de drivs av att hjälpa andra, men arbetet är psykiskt påfrestande. 63 procent har upplevt hot om våld eller våld det senaste året.
Omkring 6 000 barn och unga och 1 800 vuxna är årligen placerade i ett hem för vård eller boende (HVB). Behandling och vård på HVB-hem är livsviktig, men det är också ett sätt att förhindra att barn och unga dras in i exempelvis tyngre kriminalitet. Det ställer höga krav på personalen. Därför är det helt avgörande att medarbetarna har rätt förutsättningar på jobbet för att kunna erbjuda en verksamhet av god kvalitet.
Så ser det tyvärr inte ut idag. En stor utsatthet för hot eller våld, alltför låg bemanning och för lite tid för att skapa relationer till de boende gör arbetet psykiskt påfrestande. 60 procent av de svarande i undersökningen uppger att de överväger att sluta i verksamheten, och chefer vittnar om att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.
Resultatet är oroväckande och bör tas på största allvar av företagsledningar och kommunpolitiker. Som ytterst ansvariga för arbetsmiljön är de skyldiga att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och utsatthet för hot eller våld samt skapa en arbetsmiljö där de anställda trivs och har möjlighet att utvecklas.
– Grunden för att skapa trygga boenden måste vara att personalen kan känna sig trygg – och för det krävs en tillräcklig bemanning och ett systematiskt arbetsmiljöarbete med en stöttade arbetsgivare, säger Veronica Magnusson.
Ladda ned rapporten "Riskfyllda placeringar" här: