Sjukfrånvaron påverkar vad välfärden kan leverera och innebär en stor kostnad för samhället. I den här rapporten presenteras en beräkning av hur mycket sjukfrånvaron kostar Sveriges regioner och kommuner. Genom att räkna på kostnaderna vill vi belysa vilka vinster som är möjliga att göra genom att investera i personalens hälsa och en god arbetsmiljö i välfärden.
Trots olika initiativ för att minska den stressrelaterade sjukfrånvaron har det skett en femdubbling av antalet sjukfall mellan åren 2010 och 2023. Välfärdssektorn är överrepresenterad och fördelningen mellan könen är mycket ojämn. 2023 stod kvinnor för fyra av fem av de pågående sjukfallen.
I denna studie har Facken i välfärden räknat på produktionsbortfall, och vi kan visa att sjuktalen i kommuner och regioner kostade över 50 miljarder kronor under 2023. Det motsvarar i runda slängar hela Stockholms stads eller Region Skånes samlade budget.
I rapporten presenteras tre åtgärdsförslag för att minska sjukfrånvaron:
- Politiker på alla nivåer behöver säkra att välfärden får en långsiktigt hållbar och tillräcklig finansiering.
- Alla arbetsplatser behöver arbeta aktivt med friskfaktorerna, det vill säga de organisatoriska förutsättningar som enligt forskningen visat sig ha en positiv påverkan på arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro.
- Regeringen bör införa sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Om Facken i Välfärden:
Fem välfärdsförbund samarbetar under namnet Facken i välfärden, för att värna och utveckla välfärdssektorn genom bättre kompetensförsörjning. De fem fackförbunden är: Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet som tillsammans företräder cirka 1,2 miljoner anställda, varav merparten i välfärdssektorn.
Ladda ned rapporten här: