Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringens politik inte leder mot klimatmålen som riksdagen beslutat om. Regeringens politik har under sin mandatperiod motverkat målen, bland annat genom ökade utsläpp från transportsektorn. Fackförbundet Vision efterlyser ett tydligt ledarskap, satsningar på järnväg och billigare resor med kollektivtrafik.
Rådet pekar särskilt ut ökade utsläpp från transportsektorn som en tydlig anledning till att Sveriges miljömål inte kommer att uppnås, och menar att regeringens plan bygger på för optimistiska antaganden om ökningen av eldrivna fordon. I stället har koldioxidutsläppen från fossildrivna fordon ökat med 22 procent under förra året jämfört med 2023.
-Vision förespråkar aktivt mer hållbar jobbpendling och delar rådets rekommendation till regeringen om färdmedelsneutralt reseavdrag. Ett sådant gör det möjligt för alla, oavsett färdmedel, att dra nytta av reseavdrag. Reseavdraget i dess nuvarande utformning gynnar fossilt drivna bilar och missgynnar andra färdmedel. En förändring som har förutsättningarna att leda till ett mer transporteffektivt samhälle med mer samåkande, kollektivtrafikresor och cykelpendling, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
I regeringens klimatpolitiska handlingsplan lyfts allmänhetens acceptans starkt fram. Men rådet bedömer att regeringens fokus på acceptans är för snävt definierat. Som exempel ges ett fokus på bränsle och service av eget fordon för hushållens transportkostnader, medan prisutvecklingen för kollektivtrafiken inte berörs alls.
-Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har rätt i att klimatpolitik behöver folklig acceptans för att få effekt. Men Vision tror inte på att sitta och vänta på acceptans för förändring, utan att själva vara med och skapa den. Regeringen behöver, i linje med Klimatpolitiska rådets rekommendationer, ta fram rätt styrmedel och skapa incitament för att involvera människor i omställningen, säger Veronica Magnusson.
-I Vision gör vi precis det med våra klimatombud som spelar en betydande roll för att sprida kunskap och driva initiativ för en miljövänligare arbetsplats.
I en tid när den procentuella andelen resor med kollektivtrafik minskar och Sverige har nästan lägst bensinpris i Europa så behöver vi se förändring på alla nivåer. Arbetsgivare kan möjliggöra pendling på arbetstid, cykelförmåner och distansarbete. Men landets drivmedelsskatt och infrastruktur är politikens ansvar och ytterst är det regeringen som har möjlighet att skapa rätt förutsättningar för ett mer transporteffektivt samhälle som bidrar till sammanhållen och rättvis hållbar jobbpendling i hela landet.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24 eller Hanna Sjölund, klimatstrateg, tfn 0739- 22 15 51.
Läs mer om Visions klimatpolitik Ny facklig klimatpolitik för en grönare framtid