Trots att behovet av personal i välfärden är stort varslar arbetsgivare allt fler medarbetare om uppsägning. Samtidigt visar Visions nya rapport att satsningarna på kompetensutveckling är otillräckliga. Bara en av fyra medarbetare anser att arbetsgivaren satsar tillräckligt på kompetensutveckling/vidareutbildning av befintlig personal.
Visions undersökning visar också att endast 12 procent av de svarande upplever att arbetsgivaren har en tydlig plan för framtida kompetensbehov. Att arbeta systematiskt med kompetensutveckling är en förutsättning för att välfärden ska klara kompetensförsörjningen på sikt.
– Arbetsgivarna ropar efter kompetens men satsar ändå för lite på sin personal. Det är kortsiktigt och riskerar att försvaga välfärden ytterligare. Kompetensutveckling måste prioriteras för att medarbetare och chefer ska vilja stanna kvar och utvecklas med verksamheten, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Uppsägningar på grund av arbetsbrist ökade med 157 procent under 2024 jämfört med året innan. Samtidigt har årets avtalsrörelse lett fram till en viktig förändring: varje medarbetare ska ha en individuell kompetensutvecklingsplan. Vision menar att detta är ett viktigt steg, men att det krävs ett aktivt ansvarstagande från arbetsgivarna för att överenskommelsen ska få verklig effekt.
– Vision kommer att fortsätta driva på för att varje chef och medarbetare ska ges möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Kompetensutveckling är avgörande för att säkra kvaliteten i välfärden och skapa trygga och attraktiva arbetsplatser, säger Veronica Magnusson.
Fakta