AI kan förbättra välfärden och göra den offentliga förvaltningen mer effektiv. Samtidigt känner många en oro för vad som ska hända med deras jobb, visar en ny rapport från fackförbundet Vision. - Vi ser att de som är mest positivt inställda till att använda AI på arbetsplatsen också är de som fått utbildning och som tidigt involveras i implementeringen av AI. Tyvärr är det bara en bråkdel som har fått den möjligheten, säger Dalia Eid, vice förbundsordförande i Vision.
Visions rapport ”AI – kollega eller konkurrent?”, där över 7 000 av Visions administratörsmedlemmar har svarat, visar att över hälften inte vet om de får använda AI på arbetsplatsen. 6 av 10 vet inte ens om det finns några riktlinjer för användningen av AI.
I gruppen medicinska sekreterare – utbruten ur administratörsgruppen som helhet – svarar 4 av 10 att de är rädda för att bli av med jobbet, till störst del på grund av utvecklingen inom AI.
- Ovissheten skapar en onödig stress och oro bland medarbetare. Vision vill att administratörer och medicinska sekreterare som använder systemen i sin yrkesvardag också får inflytande i utvecklingen och införandet av AI i offentlig sektor, säger Dalia Eid, vice ordförande i Vision.
Många administratörer ser att AI skulle kunna ge mer tid för kvalificerade arbetsuppgifter men att bristen på kompetensutveckling hindrar en ökad användning av AI, som skulle kunna komma välfärden till del.
- AI använt på rätt sätt kan utveckla arbetslivet. Vi vill där se att eventuella produktivitetsökningar återinvesteras in i en redan ansträngd välfärd och i personalens arbetsmiljö och välmående. AI får inte bli ytterligare ett sätt att spara in, säger Dalia Eid.
I rapporten föreslår Vision ett antal åtgärder för att underlätta AI-utvecklingen i Sverige, till exempel:
- Arbetsgivare behöver ta fram tydliga riktlinjer för hur och när AI får användas.
- Medarbetarna ska vara delaktiga i införandet av AI-verktyg.
- Kvinnodominerade yrken får inte hamna på efterkälken.
För ytterligare kommentarer, kontakta Dalia Eid, tfn 070- 835 70 76 eller Felix Ulfenstedt, strateg, tfn 076- 771 85 56. Rapporten finns bifogad.