Kommunerna i Stockholms län står inför stora utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla socialsekreterare och biståndsbedömare. Det visar en ny rapport från fackförbundet Vision. Bristen på personal är särskilt allvarlig i ett läge då socialtjänsten förändras och ny lagstiftning ställer krav på mer förebyggande arbete.
Mellan 2020 och 2023 har det blivit betydligt svårare att rekrytera socialsekreterare och biståndsbedömare över hela landet. Samtidigt lämnar en hög andel av de yrkesverksamma sina jobb i förtid. Närmare hälften av dem som lämnar yrket är 31–50 år gamla.
Visions nya Socialchefsrapport visar att i det område som Stockholms län ingår finns en risk att det fram till år 2035 kommer finnas ett underskott på personal. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer det år 2035 att finnas färre yrkesverksamma socialsekreterare och biståndsbedömare än i dag.
I Stockholm är trenden för biståndsbedömare den motsatta mot riket. Nyutbildade socialsekreterare täcker behovet som uppstår på grund av åldersavgångar men avgångarna i åldersgruppen 31 – 50 år är omfattande och utgör i genomsnitt 58 procent av alla avgångar
Tack vare ett relativt stort inflöde av nytillträdande biståndsbedömare behåller Stockholms län antalet yrkesverksamma även om andelen yngre som lämnar yrket är mycket stor.
En personalbrist likt övriga riket under de närmaste åren skulle kunna äventyra både välfärden och tryggheten i samhället.
– Dålig arbetsmiljö och resursbrist driver bort kvalificerad personal från socialtjänsten. Vi både kan och måste vända utvecklingen om de goda intentionerna i den nya socialtjänstlagen ska bli verklighet. Det är avgörande att vi hittar lösningar för att attrahera och behålla kompetent personal inom socialtjänsten i Stockholm, säger Birgitta Wrede.
Visions vill:
- Säkerställa en långsiktig och hållbar finansiering av socialtjänsten
- Förbättra arbetsmiljö och villkor för chefer och medarbetare inom socialtjänsten
- Att chefer inom socialtjänsten får bättre möjligheter att leda socialtjänstens omställning och främja friska arbetsplatser
- Se ett nationellt ansvar för kunskapsutveckling
- Att regeringen backar från införandet av angiverilag, som riskerar att få fler medarbetare att lämna yrket
Fakta om Socialchefsrapporten:
Vision har analyserat både nationella och regionala data och samlat in socialchefers erfarenheter för att ge en heltäckande bild av läget. Rapporten bygger även på en omfattande kartläggning av kompetensförsörjningen inom socialtjänsten fram till 2035.
För ytterligare kommentarer, kontakta Birgitta Wrede, personlig ombudsman för chefer tfn 0720 05 37 62
För frågor om undersökningen, kontakta Jenny Norén, strateg, tfn 076 771 85 43.