Enligt en ny undersökning upplever en majoritet av de tillfrågade (54 procent) neddragningar inom hälso- och sjukvården. Särskilt påtaglig är upplevelsen hos äldre som grupp.
Flera av landets regioner har lagt varsel om stora uppsägningar av sina medarbetare. Även i kommunerna väntar neddragningar. Det är nu något som allt fler märker av i vardagen, i synnerhet personer över 65 år. Det visar en undersökning som genomförts av analysföretaget Infostat på uppdrag av fackförbundet Vision.
En överväldigande majoritet, 92 procent, av de som upplever att det sker neddragningar i välfärden är samtidigt oroliga över en försämrad kvalitet inom hälso- och sjukvården. För att kunna behålla kvaliteten i verksamheterna behöver kompetensen behållas, anser Vision:
– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
De upplevda nedskärningarna i välfärden påverkar också graden av tilltro till de politiska beslut som fattas i kommuner och regioner. Mer än hälften (51 procent) av de som upplever att det sker neddragningar känner inte särskilt stor tillit till att kommun- eller regionpolitikerna fattar rätt beslut. En fjärdedel (24 procent) svarar att de inte alls litar på att rätt beslut fattas.
– Tre av fyra medborgare som uttrycker bristande tillit till våra beslutsfattare signalerar att man är tveksam till riktningen som utvecklingen går i. Man vill kunna känna sig trygg med att få en jämlik och kvalitativ vård oavsett var i landet man råkar bo. Regeringen behöver se till att kommuner och regioner får goda planeringsförutsättningar – som möter förväntningarna även i kristider, säger Veronica Magnusson.
Mer information om undersökningen:
I undersökningen har 1 500 personer över hela Sverige tillfrågats om deras syn på neddragningar i välfärden.
- 50 procent av de svarande upplever nedskärningar i skolan och 46 procent i äldreomsorgen.
- De flesta som upplever att det sker neddragningar i välfärden är oroliga över att kvaliteten kommer att försämras.
- 92 procent anger att de tror att hälso- och sjukvården kommer att påverkas i ganska stor eller mycket stor omfattning. För äldreomsorgen är motsvarande siffra 89 procent, för skolan 87 procent och för socialtjänsten 81 procent.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.