Fem år efter metoo är sexuella trakasserier fortfarande vanligt i arbetslivet. En ny undersökning från fackförbundet Vision visar att drygt var tionde socialsekreterare uppger att de blivit utsatta under det senaste året. Vision menar att diskrimineringslagen inte efterlevs och vill nu se lokala kollektivtal för kraftfullare insatser.
– Allt för många av Visions medlemmar blir varje år utsatta för sexuella trakasserier. Samtidigt vidtar arbetsgivarna inte tillräckliga åtgärder, trots starkt stöd i diskrimineringslagen. För att öka tempot i arbetet för att motverka trakasserier vill vi teckna kollektivavtal på arbetsplatserna, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Unga kvinnor och anställda inom kontaktyrken är värst drabbade. De som trakasserar är i första hand utomstående, exempelvis klienter eller brukare. Ungefär var sjunde kvinna mellan 20 och 29 uppger att de under det senaste året blivit trakasserade av någon som inte är en kollega. Drygt var tionde socialsekreterare uppger att de har blivit utsatta.
Bland arbetsgivare sticker privata välfärdsföretag ut. Där är andelen som blivit trakasserade, även av kollegor, klart högre.
Diskrimineringslagen ställer krav på arbetsgivare att vidta åtgärder i samverkan med facket. Resultaten i Visions undersökning, liksom vittnesmål från förtroendevalda inom Vision, pekar på att diskrimineringslagen inte efterlevs på många arbetsplatser.
Vision vill därför teckna lokala kollektivavtal där insatserna regleras, och på så sätt säkerställa att åtgärderna får genomslag på hela arbetsplatsen. På detta sätt kan också trakasserier av personer utanför den egna organisationen hanteras, då nuvarande diskrimineringslagstiftning inte ger något skydd mot detta.
– Sexuella trakasserier är ett allvarligt arbetsmiljöproblem och tyvärr har varken metoo eller lagstiftningen ändrat på det. Genom lokala kollektivavtal kan vi tillsammans med arbetsgivarna stärka insatserna mot sexuella trakasserier. Välfärden behöver anställa ungefär en halv miljon medarbetare de kommande tio åren, det kräver attraktiva arbetsplatser som är fria från sexuella trakasserier, säger Veronica Magnusson.
Om undersökningen:
Resultaten kommer från Visions arbetsmiljöundersökning 2022 där totalt 9959 medlemmar ingår.
Undersökningen genomfördes som en webbaserad enkät våren 2021. Urvalet i undersökningen var slumpmässigt och motsvarar medlemmarnas fördelning av kön, ålder, sektor, region och yrkesgrupp. Svarsfrekvensen var 27 procent.
Frågor som ställdes: Är du utsatt för sexuella trakasserier på din arbetsplats från chefer eller arbetskamrater? Är du utsatt för sexuella trakasserier på din arbetsplats från andra personer t ex patienter, klienter, kunder, elever? Med sexuella trakasserier menas ovälkomna närmanden eller kränkande anspelningar kring sådant man allmänt förknippar med sex.
Kortrapport om sexuella trakasserier bifogas.
Läs mer: Visions arbetsmiljöundersökning 2022
För ytterligare kommentarer, kontakta:
Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24 eller Olof Ambjörn, strateg, tfn 070- 329 71 75.