Desinformation om socialtjänsten kan leda till att barn och unga som far illa inte får den hjälp som de har rätt till. Det anser 8 av 10 socialarbetare, enligt en ny undersökning bland närmare 1500 medlemmar i Vision. 8 procent av socialsekreterarna låter bli att ta beslut om insatser av rädsla för förtal, hot och våld.
- Vår undersökning visar tydligt att desinformation om socialtjänsten är ett utbrett problem som drabbar barn, unga och familjer som behöver socialtjänstens stöd. Att unga som far illa eller personer som utsätts för våld eller hedersförtryck riskerar att inte får den hjälp som de har rätt till är oerhört allvarligt, säger Sara Gustavsson Roxell, enhetschef Politik och påverkan i Vision.
Av de svarande som arbetar med barn och unga uppger hela 9 av 10 att de har erfarenhet av desinformation kring socialtjänsten. Den felaktiga informationen handlar i stor utsträckning om att socialtjänsten ska ta ogrundade beslut och placera barn utan tillräckliga skäl, samt att socialtjänsten är diskriminerande i sina bedömningar och beslut.
De svarande anser att desinformationskampanjerna leder till att det är svårt att upprätta kontakt och förtroende mellan socialtjänsten och personer som behöver stöd och hjälp.
- Desinformationen skadar tilliten mellan människor och socialtjänsten och det kan leda till att föräldrar som är oroliga för att deras barn ska hamna i kriminalitet inte vågar söka hjälp. Det är farligt i ett läge då alla goda krafter måste samarbeta för att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen och stoppa skjutningar, säger Sara Gustavsson Roxell.
Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes som en webbaserad enkät under perioden 31 mars till 9 maj 2023. Totalt svarade 1472 personer på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 15 procent. Urvalet i undersökningen är medlemmar i Vision som arbetar som socialsekreterare, behandlingspersonal och fältassistenter.
Läs enkäten i sin helhet: Visions rapporter 2023
För ytterligare kommentarer, kontakta Sara Gustavsson Roxell, enhetschef i Vision, tfn 072 – 216 96 24.